Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00

Használati útmutató

A honlapot úgy alakítottuk ki, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben megtalálhatóak legyenek az érmék. Ezért többszörös és több oldalról történő eléréssel, több szempont szerint tudja az egyes termékeket keresni. Az alábbi hivatkozásokra kattintva gyorsan és egyszerűen választ kap az adott témában felmerülő kérdéseire, vagy az útmutatót egyben is végigolvashatja. Ha olyan kérdése merül fel, melyre itt nem találja meg gyorsan a választ, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Érmék elsődleges besorolása - a felső, legördülő menü használata
Érmék további besorolása, keresési lehetősége - bal oldali menü használata
A főoldal képes ajánlata - a képekre való kattintás
A főoldal alján lévő tematikus keresés
Egyéb termékek
Kapcsolat - Sajtószoba - A MÉF bemutatkozik
Extra ajánlat


A megrendelés működése, a kosár használata
A keresés funkció használata
A részletes keresés használata
Az érmék felsorolási oldalának használata
Egy érme, egyéb termék megtekintése
Léptetés a termékek között
Az érmeajánlat nyomtatása, továbbajánlása

Érmék elsődleges besorolása


Ezt a besorolást a fejléc alatt végighúzódó vízszintes menüsor képviseli. Eszerint külön csoportba kerültek a Magyar Érmeforgalmazó által kínált modern érmék, régi érmék -  ezen belül elkülönítve találhatók a magyar érmék -, érmesorozatok és érmeszettek. Az egyes menüpontokra vitt kurzor hatására a menü alábontása, az almenüinek listája jelenik meg. Ekkor vagy az így legördülő almenüpontokra kattintva, vagy az eredeti menüpontra kattintva, majd a honlapon feltűnő almenükínálat valamelyik elemére kattintva juthat el Ön a csoport érméinek, pénzeinek felsorolásához. 

A Modern érmék menüpont alatt találhatók az 1945 után kibocsátott pénzek, érmék az alábbi csoportosításban:

Forint-pénzrendszer Minden forint érme megtalálható itt, amelyet a Magyar Érmeforgalmazó kínál.
Euró-pénzrendszer Minden euró érme megtalálható itt, amelyet a Magyar Érmeforgalmazó  kínál. Az euró érmék csoportosításra kerültek aszerint, hogy melyik euró-övezeti ország bocsátotta ki. Minden övezeti tagország érméi egy-egy csoportot alkotnak, míg a törpeállamok érméi, illetve a több ország euró érméiből álló szettek kerültek egy csoportba.
Egyéb pénzek Ebbe a csoportban találhatók a világ modern érméi kontinensenként elkülönített csoportokban. Európa egyéb pénzei országonként elkülönülő alcsoportokba kerültek. Amelyik ország nem került alcsoportba, annak érméi az Egyéb ország csoportban találhatók. Az euró-övezeti országok korábbi nemzeti pénzeinek érméi itt találhatók az ország neve alatt.
Befektetési érmék Megkülönböztetésre kerülnek az arany, az ezüst és más nemesfémből készült befektetési érmék.


Megjegyzendő, hogy egy-egy modern érme több elsődleges besorolási csoportban is fellelhető, ha tulajdonságai alapján több csoportnak is tagja lehet. Példáuk, az 1,5 euró névértékű Bécsi Filharmonikusok színezüst érme, amely egyrészt ezüst befektetési érme, másrészt osztrák kibocsátású euró érme, értelemszerűen megtalálható mind az ezüst befektető érmék, mind az ausztriai euró érmék csoportjában is.


A Régi érmék - magyar menüpont alatt található minden magyar érme Szent István óta, pénztörténelmünk korszakaiba sorolva.

Az Árpád-házi királyok pénzei III. András 1301-ben bekövetkezett haláláig - az Árpád-ház kihalásáig - kibocsátott érmék csoportja.
Ezt követően a Vegyes házak pénzei csoport tartalmazza az 1526-ig, II. Lajos haláláig használatban volt pénzeket.
A Habsburgok pénzei I. Ferdinándtól Ferenc Józsefig, pontosabban 1892-ig. 1892-ben Ferenc József bevezette az új pénzt, életbe lépett a Korona-pénzrendszer.
Az időrendből kiemelkedik a Szabadságharc pénzei csoport. Az első magyar feliratos pénzek nagyon fontos tanúi történelmünknek.
Párhuzamos időrendben különíthetők el az Erdélyi pénzek, az erdélyi fejedelmek által kibocsátott érmék.
A Korona-pénzrendszer 1892-től 1925-ig volt érvényben.
Ezt követte 1926-tól a Pengő-pénzrendszer, egészen a II. világhaború végéig, mikor is a hiperinfláció vetett véget neki 1945-ben.
A teljesség kedvéért itt is elérhető a Forint-pénzrendszer, amely 1946-tól napjainkig tart.


A Régi érmék - világ menüpont a világon 1945 előtt kibocsátott, forgalomban volt, érméket csoportosítja időrend szerint három csoportba. Természetesen ezek közül azokat, melyeket a Magyar Érmeforgalmazó kínál Önnek. Időrendben az Ókortól i. sz. 1000-ig, 1000-től 1600-ig, illetve 1600-tól 1945-ig kerültek csoportosításra a pénzek.


Az Érmesorozatok és az Érmeszettek menüpontokban szintén a Magyar Érmeforgalmazó által Önnek kínált érméket keresheti, illetve ismerheti meg.


Érmék további besorolása, keresési lehetősége - bal menü


Az érmék további, más jellemzőjük szerinti elérését teszik lehetővé a bal oldali menü pontjai, a főoldal képes ajánlatai, illetve a lap alján található jellemzők szerinti csoportosítások.

A bal oldali menüpontok közül az Aktuális Érmebörze menüpont mindig a legújabb ajánlatokat sorolja fel. A Magyar Érmeformalmazó rendszeres kiadványában, az Érmebörzében megjelenő émék itt is elérhetők, megtekinthetők, megvásárolhatók.
Az Újdonságok menüpont magába foglalja az adott év újdonságait, míg az
Érmekülönlegességek menüpont a Magyar Érmeforgalmazó által kínált különlegességeket vonultatja fel.
Természetesen mindhárom csoport érméi megtalálhók az elsődleges besorolás szerint azonosítható csoportokban is.
A további három menüpont gyakorlatilag az elsődleges besorolásban már leírt Befektetési érmék, Magyar pénzek és Euró elsődleges csoportok egy kattintású, gyors elérését nyújtják.


A főoldal képes ajánlata


A főoldal középső részén képes ajánlatként kiemelésre kerültek az Aktuális Érmebörze rovatainak legjobb ajánlatai. A képekre kattintva rögtön a Börze kiválasztott rovatához lehet eljutni.


A főoldal alján lévő tematikus keresés


A főoldal képes ajánlatai alatt az alábbi csoportosítás szerinti keresések találhatók:

Az Érmefémek szerinti csoportosításban időrendre, kibocsátóra, illetve egyéb szűkítő módra tekintet nélkül, a Magyar Érmeforgalmazó által kínált összes Ezüst pénz, Arany pénz és Egyéb érmefémből készült pénz egy kattintással elérhető.

Ugyanígy itt is elérhető az Időrend szerinti csoportosítás, amely a régi pénzek esetén gyorsgombként működnek, a modern pénzek esetében pedig könnyű elérést biztosít a forint-, euró-pénzrendszer a világ pénzei és a befektetési érmék eléréséhez.

Az érmék ábrázolása, mint Témák szerinti csoportosítás különösen kényelmes keresési lehetőséget biztosít, tekintettel arra, hogy a hagyományos rendszerezésekben ez nem szokott helyet kapni, míg a gyűjtők szívesen állítják össze gyűjteményüket témák szerint. Megkülönböztetésre kerültek az alábbi érmeábrázolási témák:

Események Történelmi eseményeket ábrázoló érmék csoportja.
Személyek Történelmi személyeket ábrázoló érmék csoportja.
Uralkodói arckép Régi forgalmi pénzekre jellemző, hogy az egyik oldalon a névérték, a másik oldalon a kibocsátó uralkodó portréja jelent meg. Ezen érmék csoportja. Azon modern emlékpénzek, melyek más, erősebb témával rendelkeznek - lásd esemény, stb. -, de a hátoldalukon mai uralkodó került ábrázolásra, az erősebb téma csoportjába kerül besorolásra.
Művészetek Művészetek, illetve alkotók, művészek témájú érmék csoportja.
Építmények Épületeket, építményeket ábrázoló érmék csoportja.
Járművek Gépeket, járműveket ábrázoló érmék csoportja.
Sportok Sportágakat, sportolókat ábrázoló érmék csoportja.
Állatok Állat témájú érmék csoportja.
Növények Növényt ábrázoló érmék csoportja.
Természet A természet, a táj, a környezet témájú érmék csoportja.
Szimbólumok Szimbólumokat, allegóriákat hordozó érmék csoportja. Mint például, szabadság, egy ország jelképe, stb.
Forgalmi sorok Forgalmi sorokat, forgalmi bankjegyeket együttesen kínáló termékek csoportja.
Egyéb Minden olyan érme, amely a fenti besorolásból egyedisége, különössége, ritka témája folytán nem beilleszthető.Egyéb termékek


Az érméken túl a Magyar Érmeforgalmazó kínál Önnek szakkönyveket, kellékeket a numizmatikai gyűjteménye szakszerűbb, teljesebb és biztonságosabb kialakítása, elhelyezése, tárolása érdekében. Mindezen termékeket megtalálja a felső legördülő menüben és a lap alján lévő tematikus keresőben is.

A Kellékek között található Tárolóeszközök magukba foglalják a kapszulától kezdve a különböző albumokon át a díszdobozokig mindazokat a tárolókat, amelyek megóvják, tárolják és megőrzik az érmék minőségét, értékét. A Tisztítószerek között megtalálja a nemesfémekre kidolgozott speciális oldatokat, melyek minden roncsolás, rongálás nélkül képesek visszaadni az érmék eredeti fényét. A Kiegészítők és Nagyítók között pedig megtalálja azokat a kellékeket, melyek használatával hosszú időn át örömét leli gyűjteményében.

A Könyvek termékek négy csoportjának - Katalógusok, Albumok, A pénzről általában és Szakpublikációk - ajánlatai pedig segítenek Önnek eligazodni a pénz világában.


Kapcsolat - Sajtószoba - A MÉF bemutatkozik


A honlap bal oldalán megtalálja elérhetőségeinket. Ha bármilyen kérdése, kérese, javaslata van felénk, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot, illetve online-ügyfélszolgálatunkkal.

A Sajtószobában mindig megismerheti a pénz világának legújabb híreit, és évekre visszamenőlegesen megőriztük Önnek az információkat.

Amennyiben megtisztel minket figyelmével, és a jobb oldalon lévő ablakra kattint, elolvashatja bemutatkozó anyagunkat is.


Extra ajánlat


A honlap jobb oldalán mindig kiemelésre kerül egy akciós ajánlatunk Önnek! Csak egy kattintás, és mindenről részletesen tájékoztatjuk.


A megrendelés működése, a kosár használata


A megrendelni kívánt érménél, egyéb terméknél mindig megtalálható a kosár ikon. Erre kattintva a kivánt terméket a rendszer beteszi az Ön kosarába, melyből a válogatás végén a megrendelés elkészül. A kosár ikon előtt Önnek lehetősége van már megadni, hogy az adott termékből mennyit kíván megrendelni. A darabszámot be is tudja írni itt, vagy a fel-le nyilakkal tudja a már beállított értéket növelni, illetve csökkenteni.

Amennyiben rákattint a kosár ikonra, feltűnik egy választó ablak. Ön itt eldöntheti, hogy a kosarát akarja átnézni, vagy folytatja tovább az érmék közötti böngészést. Amennyiben Ön nem választ, néhány másodperc múlva a a rendszer ezt úgy értelmezi, hogy a böngészést választotta.

Ha a kosár megtekintését választotta, a rendszer megmutatja Önnek a kosár pillanatnyi tartalmát. Az érmék elnevezését, darabárát, a tételek összárát és a végösszeget. Önnek itt joga van a darabszámot növelni, csökkenteni, sőt a kosárból az adott tételt törölni.Kérjük, hogy mind az igényelt darabszám módosításakor használja a Frissítés - kék nyilak - ikont, mivel a változás csak ennek hatására rögzítődik. Illetve a Töröl ikont törlés esetén.

A kosár megtekintése után Ön visszatérhet az érmék megtekintéséhez, vásárlásához, vagy indíthatja a megrendelését. A vásárlás folytatása esetén Ön újra arra az oldalra tér vissza, ahonnan a kosárba tett egy érmét.

Amennyiben Ön a megrendelés indítását választja, a rendszer összesíti a megrendelése adatait - terméknév, cikkszám, ár, mennyiség és összesen -, melyet kérjük, minden esetben ellenőrizzen le. Amennyiben változtatni kíván a tételeken, úgy kattintson a "Vissza a kosárhoz" linkre. Továbbá lehetősége van megjegyzést fűzni a megrendeléshez. Ha a megrendelését elfogadja, akkor kattintson a "Megrendelés megerősítése" gombra.

A következő honlapon szíveskedjen megadni vevőkódját, ha már ügyfelünk, illetve nevét és e-mail címét minden alkalommal. A cím, illetve telefonszám megadása ebben az esetben nem kötelező.

Ha még nem ügyfelünk, illetve nem tudja vevőkódját, kérjük töltse ki az űrlapot. Majd Kattintson a küldés gombra. A megrendelés továbbításáról a honlapon automatikus tájékozató kerül kiírásra, illetve értesítést küld a rendszer a megadott e-mail címre.

A kosarat bármikor megtekintheti, a fejlécen található "Kosár" szóra kattintva.


A keresés funkció használata


A fejlécen található keresőmező használata rendkívül egyszerű. A keresett szót, kifejezést, cikkszámot beírva a fehér mezőbe, majd kattintva a "Keresés" szóra, a rendszer egybegyűjtve megadja azon érmék, termékek képes listáját, amelyekben megtalálható a keresési feltételnek megadott szöveg. A keresőmezőben megadott szöveget, szövegrészt a rendszer keresi a címekben, a szövegekben és a cikkszámban.

Így például a korábbi Érmebörzék érméit a cikkszám első hat számjegyének a keresőmezőbe történő beírásával lehet leválogatni. Vagy egy-egy jellemző kulcsszó megadásával lehet az olyan hasonló érméket leválogatni, amelyek besorolása nem része a rendszernek - például: évfordulós érmék, domborfestett érmék, stb.

A részletes keresés használata


A részletes keresés természetesen minden olyan funkciót ellát, amit a keresés. A többlet szolgáltatása két területen érvényesül.

Egyrészt nem egy, hanem két keresőmezőt lehet itt használni. Az első keresési kulcsszó mellett egy második kulcsszó ÉS vagy NEM logikai kapcsolatával tovább finomíthatja a keresést. Az ÉS használata azt jelenti, hogy mindkét kulcsszónak benne kell lennie a leírásban ahhoz, hogy a találati listán megjelenjen. A NEM használata azt jelenti, hogy az első kulcsszónak benne kell, míg a második kulcsszónak nem szabad benne lennie a leírásban.

Másrészt lehetőség van nem a teljes termékkínálaton keresni, hanem azt szűkíteni. A első gördülő-menü megengedi egy bizonyos termék kategória kiválasztását, így behatárolja a keresést. A második gördülő-menüvel megadható, hogy a keresett szót mely információs mezőben - termék neve vagy termék leírása - keresheti a rendszer.

Az érmék felsorolási oldalának használata


Bármelyik menü, menüpont, keresési feltétel szerint is jut el az érmékhez, termékekhez, mindig egységes felsorolási oldalon találja meg a keresett termékeket. Ezen az oldalon több, az Ön gyors és kényelmes böngészését segítő, támogató szolgáltatás áll a rendelkezésére. Ezek az oldal tetelén, illetve alján találhatók, az érmék, termékek felsorolása előtt és után.

A lap tetején, annak címével egy sorban található a nyomtatást könnyítő, gyorsító ikon. Erre kattintva, külön ablakban megnyílik az oldal nyomtatóbarát verziója, és a rendszer felkínálja a nyomtatást.

Az oldal címe alatt található az érmék, egyéb termékek felsorolásának módja, mi alapján rendezte őket a rendszer. Lehetséges cikkszám, termék neve, ár és a rögzítési idő szerint rendezni. E mellett található lépcsőzetes kis ikon a rendezés irányát adja meg. Lehet növekvő - az ikon lefelé szélesedik -, illetve csökkenő - az ikon lefelé zsugorodik. Beállítása az ikonra történő kattintással változik, minden kattintásra az ellenkezőjére áll át. Az alapértelmezett a cikkszám szerint növekvő rendezettség.

Amennyiben a felsorolt érmék, termékek száma több, mint amit egyszerre meg tud jeleníteni az oldal, megjelenik az odalon megjeleníthető termékszám változtatásának mezője, illetve alatta a többoldalas kínálat közismert lapozó eszköze. Lehetséges a felsorolás legelejére, legvégére, előre egyet, hátra egyet léptetni, továbbá megadni a pontos lapszámot, ahova lépni akar. Ez a szolgáltatás csak akkor jelenik meg, ha a felsorolt érmék száma meghaladja a beállított maximumot. Ennek alapértéke 20, de 5-től 50-ig több értéket is felvehet.

A léptetés, lapozás eszköztára megjelenik a lap alján is. Ezen túl az oldalon kiírásra kerül, hogy a jelenleg érvényes felsorolás hány érmét, terméket érint, és hogy az adott lap ezek közül melyeket tartalmazza.

Egy érme, egyéb termék megtekintése


A felsorolási oldalon található érmék, egyéb termékek mindegyike egy rövid tartalommal kerül felsorolásra. E tartalomnak része a termék neve, címe, a cikkszám, a bruttó ár, egy rövid leírás, egy bélyegkép, valamint egy "Termék részletek..." feliratú hivatkozás. A bélyegképre kattintva, megmutatkozik a kép nagyobb méretben is. A nagy képet bezárni a jobb alsó sarokban lévő "Bezárás" gomra, vagy a kép melletti fekete területre kattintva lehet. A termék nevére, vagy a "Termék részletek..." hivatkozásra kattintva tudja megtekinteni a termék részletes leírását. Ezen az oldalon megtalálható minden az aktuális érméről, egyéb termékről.

Léptetés a termékek között


A termékek részletes leírásának oldalán több hivatkozás is található. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen minden áron visszatérni a felsorolás oldalra ahhoz, hogy a többi érme, termék ajánlatát is meg tudja tekinteni. A lap tetején, a fejléc alatt találhatók a következő hivatkozások:

Vissza - a hivatkozásra kattintva vissza tud térni a felsorolási oldalra.

Megtekintett termékek - amennyiben Ön már több érmét, egyéb terméket megtekintett már, az utolsó öt megtekintett érmére, egyéb termékre mutató hivatkozást tárolja a rendszer, és a mindenkori oldal alján megmutatja. Ezekre kattinva közvetlenül visszatérhet egy korábban megszemlélt termékhez, még akkor is, ha nem emlékszik arra, hogy melyik menüpontban is látta. A lap tetején található hivatkozás nem tesz mást, mint a lap alján lévő felsoroláshoz - ha már van ilyen, azaz vannak megtekintett érmék, termékek - viszi át a figyelmet, azt állítja a képernyő középpontjába.

Az előző és a rákövetkező érme, egyéb termék neve, mint hivatkozás - a hivatkozásra kattintva úgy léptethet a felsorolásban előre, illetve hátra, hogy nem hagyja el a részletes leírás oldalát. A léptetéssel azon a felsoroláson tud végighaladni, amelyből a részletes megtekintést kezdeményezte.

Az érmeajánlat nyomtatása, továbbajánlása


Az oldal tetején, a jobb felső sarokban található még két ikon. A nyomtató ikonja, és egy levél ikon. A nyomtatóra kattintva az oldal tartalma nyomtatóbarát verzióban jelenik meg egy külön ablakban. Ezt követően itt lehet kezdeményezni a nyomtatást a saját gépen, a megszokott módon.
A levél ikonra kattintva a rendszer lehetőséget ad arra, hogy az oldal tartalmát továbbküldje e-mailben ismerősének, megjegyzésekkel ellátva. Külön ablakban nyitja meg a kiválasztott termékeket. A továbbküldésről Ön egy visszaigazolást kap e-mail-en, és természetesen a címzett is e-mail-ben értesül az ajánlatról.

 
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
NamdaemunNamdaemun

Real Time Analytics