2008. október 4.

60 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Minden eurózóna-tagállam évi egy jubileumi forgalmi 2 eurós kibocsátására jogosult. A tagállamok szabadon választják meg az országukban szabványos 2 euróstól eltérő hátoldalú érme témáját és rajzolatát. Az idén az EU négy tagállama is ugyanabból az alkalomból bocsátott ki jubileumi forgalmi 2 euróst: Portugália, Belgium, Finnország és Olaszország az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megfogalmazásának 60. évfordulójáról emlékezett meg ilyen módon.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát a II. világháború borzalmainak hatására néhány akkoriban nemzetközileg ismert emberjogi aktivista - közöttük az egykori amerikai First Lady, Eleanor Roosevelt - fogalmazta meg. A céljuk az volt, hogy valamiféle erkölcsi normát kényszerítsenek az ENSZ-tagállamokra, hogy a világháború szenvedéseit soha többé ne kelljen az emberiségnek átélnie. A Nyilatkozatot az ENSZ-közgyűlés 1948. december 10- én egyhangúan elfogadta, bár az akkori "szovjet blokk" nyolc tagállama és Szaúd-Arábia tartózkodtak a szavazástól. A Nyilatkozat nem kötelező érvényű az ENSZ-tagállamok számára, de civilizált országok azóta is igyekeznek betartani a benne foglaltakat. A Nyilatkozat továbbá alapjául szolgált az ENSZ néhány később elfogadott kötelező érvényű egyezményének, és nyomásgyakorlás céljából a mai napig világszerte szívesen hivatkoznak rá diplomaták, alkotmánybírák, emberjogi harcosok.

A Nyilatkozat 60. évfordulójára két kevésbé ötletes és két szép érme született: Portugália 2 eurósának hátlapján felül a portugál címer látható, amely elmaradhatatlan eleme a legnyugatibb európai ország fémpénzeinek, alsó részén pedig egy sor nagyon stilizált emberalak jelképezi az emberiséget. Belgium érméjének már megnyerőbb a rajzolata, bár az érmekép stilizáltsága itt is kissé túlzó: az olajágak a béke jelképei, melyek a fölöttük lévő pöttyel együtt talán emberalakot formáznak. De lehet az ágakat két, védelmezően az emberi fej alá tartott kéznek is látni, vagy az egész rajzot együtt egy szárnyaló békegalambnak. Finnország érméje szép, bár ahogyan azt az "ezer tó országának" tervezőitől megszokhattuk, a rajzolata igen elvont. Mindenesetre a szikkadt sárba "taposott" szív és benne a magányos, esetlen, kezét a szívére szorító kis emberalak képe együttesen mély szimbolikát hordoz és jól illik az érme témájához. A legjobban talán Olaszország érméje sikeredett, amelyen a múlt század eleji olasz futurizmus stílusában megrajzolt nő- és férfialak az emberiséget, míg a kukoricacső az élelemhez, az olajág a békéhez, a fogaskerék a munkához, a szögesdrót pedig a szabadsághoz való jogot jelképezi.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem előzmények nélkül való a történelemben. Visszamehetnénk akár az Újszövetségig is, de elég csak megemlítenünk az angolok 1215-ös Magna Carta Libertatumját, melyet az arisztokrácia és a városi polgárság a szabadságjogainak védelmére íratott alá a királlyal. De hasonló eszméket az USA 1776-os Függetlenségi Nyilatkozata, továbbá a nagy francia forradalom alatt született Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata is tartalmazott már. Az ENSZ-dokumentum 30 cikkelyből áll, amelyek megfogalmazzák azokat az alapvető emberi jogokat, melyek fajra, bőrszínre, nemzetiségre, nyelvre, vallásra, nemre, életkorra stb. való tekintet nélkül minden embert megilletnek. Ilyen az élethez, a szabadsághoz való jog, a gondolatszabadság és a szabad vallásgyakorlás joga, de például a kínzás, üldöztetés ellen mindenkit megillető védelem is. A Nyilatkozat még a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült mint a világ legtöbb, összesen 335 nyelvre lefordított dokumentuma. Bár a benne foglaltak általános betartásától messze vagyunk még, ez volt az emberiség történetének egyik legszebb gesztusa.

Ezüst vízilóEzüst víziló