2008. december 4.

Az ókor és a XX. század tudománya

nebrai bronzkorong

Egy igazi csodára hívja fel a figyelmet a legújabb német emlékpénzek egyike: a 10 eurós ezüstpénzen a nebrai bronzkorong látható. Ezt a tárgyat 1999-ben találta két "önjelölt régész", azaz sírrabló a németországi Nebra városa mellett: a 32 cm átmérőjű, 2 kg-os bronzkorongon arany berakással a Nap, a Hold és néhány csillagkép látható. Miután a német és a svájci rendőrség közös akcióval 2002-ben, Baselben visszaszerezte a borsos áron eladott kincset, megkezdődött a tudományos vizsgálat. Kiderült, hogy a nebrai korong lelőhelyén egy dombon állt a világ eddig ismert legrégebbi csillagvizsgálója, egy 3600 éves építmény. Ennek egyik kelléke lehetett az ókori bronzkorong.

Max Plank

A másik 10 eurós érmeújdonságon Max Planck (1858-1947), német fizikus portréja látható. A 150 éve született Nobel-díjas tudós a kvantummechanika, avagy az elemi részecskék fizikájának elmélete megteremtésével írta be a nevét a tudománytörténetbe. Érdekes, hogy Planck még 1900-ban adta elő felfedezéseit a berlini Fizikai Társaság előtt, de csak 1918-ra érte utol őt annyira a szakma, hogy neki ítélje a legrangosabb tudományos elismerést.

10 euró, Ag .925, 18 g, 32,5 mm, 2008

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény