2008. december 4.

A Mount Everest meghódítója

Edmun Hillary

Az idén hunyt el Új-Zéland legnagyobb szülötte, Sir Edmun Hillary (1919-2008), az első ember, aki 1953-ban megmászta a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 m magas Mount Everestet - hazája neki állít emléket egy arany- és egy színezett ezüstérmével. Az emlékpénzeken a vakmerő alpinista élethű arcképe, továbbá a háttérben a Mount Everest látható. Az új-zélandi hegymászót mint brit alattvalót II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, aki ettől kezdve Sir Edmundnak nevezhette magát. Nem volnánk azonban igazságosak, ha nem említenénk meg a nepáli Tenzing Norgay (1914-1986) hegyi vezetőt is, aki Hillary nélkülözhetetlen társa volt a csúcs meghódításában. Mindkét nagy kalandor további sikereket ért el az életben: Norgay túravezetői vállalkozást nyitott, és egyik fia is megmászta a Mount Everestet, míg Hillary a legmagasabb csúcs mellett - a világon egyedülálló módon - még az Északi- és a Déli-sarkra is eljutott.

10 új-zélandi dollár, Au .999, 1/4 uncia, 20,6 mm, 2008;
10 új-zélandi dollár. Ag .999, 1 uncia, 40,6 mm, 2008