Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2008. december 4.

A Tokaji történelmi borvidék

Méltán kapott egy ezüst emlékpénzt a Magyar Nemzeti Bank "Világörökségi helyszínek Magyarországon" elnevezésű érmesorában a Tokaji történelmi borvidék: Budapest, a Balaton és a hortobágyi puszta mellett külföldön ez hazánk legismertebb, legtöbbet emlegetett tájegysége. A kistérség központjában, az ezeréves Tokaj városkában készülő "borok királya, királyok bora", a tokaji aszú évszázadok óta öregbíti hazánk hírnevét.

Tokaji forint

A Gáti Gábor szobrász- és éremművész - akinek legutóbbi munkája a tavalyi Kodály-érme volt - tervezte emlékpénznek a hátoldalán látható az azonnal felismerhető Tokaj-hegyaljai tájkép, előterében természetesen szőlőtőkékkel, ezek mögött egy hegyaljai falucska stilizált képével, a háttérben pedig a Tokaj-heggyel, melyet könnyen beazonosíthatóvá tesz a csúcsán lévő, a tájat összetéveszthetetlenné tévő, de el is csúfító hatalmas adótorony. Ez azonban nem a tervező hibája, és az emlékpénz előlapját igazán széppé teszi az egyszerű, ötletes érmekép, melyen a kötelező elemeket - ország-, címlet-, év és verdejelölés - szőlőfürtök, levelek és szőlőszárak ölelnek körül. Ez játékosságot ad az érmeképnek, hisz ez a fajta ábrázolás más érmék ország- vagy uralkodói címereinek babér vagy tölgyfakoszorúira emlékeztet, a Tokaji történelmi borvidéknek pedig nem is lehetne jobb jelképe az érmén, mint egy "szőlőkoszorús címer". Az már lehet, hogy csak a véletlen műve, hogy a 2008-ban kibocsátott érmére éppen nyolc szőlőfürt került.

Szőlőt Tokajban talán már a honfoglalás előtt is termesztettek; mindenesetre a tokaji kistérség a magyarság által egyik legrégebben lakott terület a Kárpát-medencében. Már 1067- ből "Tokaj" néven írásban emlegetik a területet, amely ekkor már biztosan bortermelő vidék volt; magáról a Tisza és a Bodrog összefolyásánál fekvő kisvárosról 1353-ból származik az első feljegyzés. Tokaj volt a Hunyadiak, majd a Szapolyaiak kezén, utóbb hol a Habsburgokhoz, hol a Rákócziakhoz tartozott. Az Erdélyi Fejedelemség idejében - szól a helyi fáma - a tokaji aszú mint ajándék sok szívet megnyitott a fejedelmek számára az orosz cártól kezdve a francia királyi udvarig. Tokaj történelmünkben fontos szerepet játszott mint az észak-déli és a kelet-nyugati kereskedelmi útvonalak keresztmetszetében fekvő város, kővára is volt már a 14. századtól, melyet II. Rákóczi Ferenc romboltatott le a szabadságharc ideje alatt, nehogy az ellenség kezére kerüljön. Legnagyobb nevezetessége a vidéknek azonban mégiscsak a bor. A két fő fajta, melyet Tokaj-Hegyalján termelnek, a tokaji aszú és a tokaji szamorodni. A tokaji aszú készítéséhez kizárólag aszúsodott, azaz egy különleges, helyi penészgombafajta által megtámadott szőlőszemeket használnak, míg a szamorodniba egész fürtök kerülnek, melyben az aszúsodott szemek mellett ép szőlőszemek is bőven akadnak. A különleges zamathoz hozzájárul azonban az ősi, vulkanikus talaj is, továbbá a vidék mikroklímája, és persze nem lehetne a tokaji a "borok királya" a helyi szőlősgazdák szakértő és szerető gondoskodása nélkül sem...

A Tokaj-érme hátoldalán, a baloldali domb felett helyet kapott egy Eurostar-embléma, mert az emlékpénz része az "Europa" elnevezésű nemzetközi gyűjtőprogramnak, amelynek 2008-as témája az "Európai kulturális örökség". Így tehát a magyar érme beilleszthető az ebben a tárgykörben megjelent más európai ezüstpénzek sorába. A 925-ös ezüstből vert érme paraméterei megegyeznek az eddig megszokottakkal: 5000 forintos névérték, 31,46 grammos súly és 38,61 milliméteres átmérő. A tervek szerint 5 ezer tükörveret és 15 ezer verdefényes érme készül majd a Magyar Pénzverőben.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény

Real Time Analytics