2009. január 8.

Joseph Haydn

Haydn euró

Ezüst 5 eurós került kibocsátásra Ausztriában a kétszáz éve elhunyt osztrák zeneszerző, Joseph Haydn (1732-1809) emlékére. A szögletes emlékpénz hátoldalán Haydn portréja és zenei motívumok láthatók, míg az előlap az osztrák tartományok címereit vonultatja fel. Haydn szegény vidéki családban született, bognár édesapja komoly anyagi áldozatot vállalt, amikor az énektehetségével kitűnő fiát zeneiskolába íratta. Itt, meghallva énekét a bécsi Stephansdom karnagya, a fiút a templomi kórusban alkalmazta. Haydn akkor veszítette el az állását, amikor 17 évesen mutálni kezdett a hangja. De a fiatal zseni nem adta fel: padlásszobát bérelt, kölcsönből zongorát vett és kompozícióival csakhamar hírnévre tett szert. Az Esterházy-család szolgálatába 1761-ben került, először Kismartonon Pál, majd a fertődi kastélyban Miklós hercegnek komponált, összesen 29 éven át. Idős korára világhírű zeneszerző lett, Oxfordban díszdoktorrá avatták, maga III. György király marasztalta Angliában, de ő mégis hazavágyott. A 77 évet élt zeneszerzőt az Esterházyak kismartoni várkápolnájában helyezték örök nyugalomra.

5 euró, Ag .800, 8 g, 28,5 mm, 2009

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója