2009. január 8.

Bivaly, koala, kookaburra

Bár Ausztrália hagyományosan sokféle befektetőérmét bocsát ki minden évben nagy példányszámban, kiemelkednek ezek közül a limitált sorozatok, melyek nemesfémértékükön túl numizmatikai felárral bírnak. Ilyen befektetői érmesorok részét képezik a koalát és kookaburrát ábrázoló, minden évben más érmeképpel kibocsátott színezüst befektetőérmék. Ugyanakkor a kínai horoszkóp 12 állatjegyét felvonultató sorozatát is folytatja az ausztrál nemzeti bank: a bivaly évébe léptünk az idén. A színezüst érmén kicsinyével látható a bivaly, míg a színarany 100 dollároson néhány bambuszág is benyúlik a képbe, hisz a kínai bivalyok előszeretettel csemegézik az óriásnádnak a leveleit. Mindkét pénzen a "bivaly" szó kínai írásjele is látható. A kínai hiedelem szerint a bivaly évében születettek nyugodt, megbízható, keményen dolgozó emberek, akik azonban ha megmakacsolják magukat, akkor akaratosak és szűk látókörűek is tudnak lenni.

bivaly, koala, kookaburra 1 dollár, Ag .999, 1 uncia,
40,6 mm, 2009;