2009. október 26.

Legendák, hősök

Osztrák eurók

Három érmeújdonság is napvilágot látott a nyáron Ausztriában. A formáját még a schillingkorszakból öröklő 5 eurós szögletes ezüstérme, amelynek előlapján az osztrák tartományok címerei láthatók, Tirol szabadságharcának állít emléket. Az érmén Andreas Hofer (1767-1810) és a tiroli zászlót tartó Giuseppina Negrelli (1790-1842) arcképe szerepel, mert Tirol népe ennek a két embernek, az eredetileg fogadós Hofernek és a parasztasszony Negrellinek a vezetésével elsőként szállt szembe Napóleon Ausztriára törő seregeivel. A tiroliak olyan szenvedélyesen szerették a szabadságot, hogy még azután is folytatták a harcot, hogy I. Ferenc császár békét kötött a franciákkal. Napóleon ezért a nemzeti hősként tisztelt Hofert elfogatta és kivégeztette.
A 10 eurós ezüstérme egy 13. századi bécsi legendát elevenít fel: a pénzen látható ma is létező utcácska, a Schönlaterngasse egyik házának udvarában álló kút mélyén egy pékinas egyszer egy sárkányt fedezett fel. Az odasereglő emberek szörnyet haltak már a sárkány tekintetétől is, nemhogy a gyilkos leheletétől. Végül a pékinas vállalkozott arra, hogy elpusztítja a sárkányt: egy tükröt maga előtt tartva ereszkedett le a kútba. A sárkány, ahogyan saját képmására fújt gyilkos leheletével, azonnal szörnyet halt - a pékinas pedig, már ahogy az egy jó meséhez illik, elnyerte jutalmul a pékmester lányának a kezét.
Thedor Billrothnak (1829-1894), a modern sebészet egyik megalapozójának arcképe látható az 50 euró névértékű aranyérmén. Semmelweis Ignáchoz hasonlóan Billroth is felfedezte, hogy az alapos műtőtermi fertőtlenítés jelentősen csökkenti az operációk utáni halálozások számát. Így nagyon hamar elismertté vált az érmén ábrázolt, orvostanhallgatók számára fenntartott fertőzésbiztos műtőterme. Ugyanezen érmekép mellett balról a régi bécsi közkórház épülete látható, amelyben Billroth is tanult és dolgozott.

5 euró, Ag .800, 10 g, 28,5 mm, 2009,
10 euró, Ag .925, 16 g, 32 mm, 2009,