2009. január 8.

Egy izgalmas numizmatikai évad

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a 2009-es emlékérme-kibocsátási tervet: folytatódnak a hagyományos érmesorok, lesz egy aranypénz is, a témaválasztások pedig kitűnőek.

2009-es emlékérmek
Ezüst emlékérmek

Az MNB az idei évre is kitűnő odafigyeléssel választott nagyon szép témákat az emlékérméinek. Legjobb hír, hogy születésének 250. évfordulója alkalmából ötezer darab 50 000 Ft névértékű aranypénz (Au .986, 10 g, 25 mm) lát napvilágot a nagy író, költő és nyelvújító Kazinczy Ferenc (1759-1831) arcképével, de Kazinczy emellett egy a portréjával ellátott 3000 Ft névértékű ezüstpénzt (Ag .925, 10 g, 30 mm) is kap. Kazinczy, bár volt alsóházi képviselő, börtönviselt magyar jakobinus, elismert folyóirat-szerkesztő, író és költő, ma leginkább mégis nyelvújító tevékenységéért ismerjük és tiszteljük. Nem túlzás azt mondanunk, hogy anyanyelvünk, vagy legalábbis annak irodalmi változata a mai tiszta és szép formájában nem létezne az ő nyelvápoló tevékenysége nélkül. Csak, hogy a legegyszerűbb példát hozzuk fel: sok száz mai magyar szó, az eredetileg használt idegen (német, latin) kifejezés helyett Kazinczy Ferenc "találmánya", neki köszönhetően él a nyelvben.

A 2009-es év folyamán további négy, 5000 Ft névértékű ezüstérmét bocsátanak ki a hagyományos paraméterekkel (Ag .925, 31,46 g, 38,61 mm). Az arcképével ellátott emlékpénzt kap születésének 500. évfordulójára a francia származású svájci vallásreformátor, Kálvin János (1509-1564), a róla elnevezett kálvinista, vagy más néven református egyház alapítója. Századik születésnapjára a fasizmus áldozatává vált Radnóti Miklós (1909-1944) is kap egy érmét, amelyen a nagy költő portréja szerepel. Radnótit zsidó származása miatt 1944-ben munkaszolgálatra hívták be, majd több havi rabság után a teljesen legyengült költőt a nyilasok tömegsírba lőtték. Döbbenetes módon utolsó, talán legszebb verseire a másfél évvel későbbi exhumálása során a zsebéből előkerült füzetben lelt az utókor.

Folytatódnak a hagyományos MNB-érmesorok is az idén, lesz egy szép emlékpénz Budapest látképével, amely érme a "Világörökségi helyszínek Magyarországon" kollekcióba illeszkedik, és amelyen az érmekép a városnak a Gellért-hegyről észak felé tekintve kibontakozó látképét örökíti meg. Ez a városkép a világörökség része és védettséget élvez. Kibocsátásra kerül egy a dohány utcai zsinagógát bemutató hullámos szélű érme is, az "Egyházi építészetünk remekei" sorozatban - a dohány utcai zsinagóga méltán kerül majd az MNB ezüstpénzére, hisz ez az épület nemcsak egy templom, hanem a magyar zsidóság jelképe, és annak szellemi-lelki központjaként is működik. Végül folytatódik a Magyar feltalálókat és technikai újdonságaikat bemutató sorozat is, amelynek 1000 Ft névértékű szögletes réz-nikkel érméje ezúttal az egyetemi tanár, gépészmérnök Bánki Donátot (1859-1922) és az ő korszakalkotó vízturbináját mutatja be. Bánki Donát a Ganz Gépgyár mérnökeként nemcsak a közepes teljesítményű turbinák leghatékonyabbikát találta fel, de Csonka Jánossal együtt ő fejlesztette ki az autók ma már elengedhetetlen alkatrészét, a fúvókás benzinkarburátort, avagy a porlasztót is.