2009. március 8.

Rotterdami Erasmus

Erasmus euró

A belga emlékpénzeken szereplő Rotterdami Erasmus (1469-1536) Luther és Kálvin mellett a humanizmus évszázadának legnagyobb hatású gondolkodója volt. A németalföldi filozófus és teológus számos humanista szellemű, irodalmi igényű művet adott ki, amelyek közül a legnevezetesebb az éppen 500 éve megjelent Laus stultitiae (A balgaság dicsérete, 1509) című, kora szellemiségét bíráló szatíra. Erasmus élete végéig megmaradt katolikusnak, de élesen bírálta az egyházat, és hatása az egyházi megújhodásra legalább akkora volt, mint Lutheré és Kálviné. Tanított Oxfordban, tanulmányozta az Újszövetség ógörög eredetijét és latin fordítását is, majd újabb, pontosabb kiadásokat bocsátott útjára. Élete végén már akkora tekintély övezte, hogy uralkodók, politikusok és diákok egyaránt kikérték a tanácsát a legkülönfélébb kérdésekben - jó példa erre az is, hogy Erasmus korának ötszáz humanistájával folytatott levelezést.

10 euró, Ag .925, 18,75 g, 33 mm, 2009;
50 euró, Au .999, 6,22 g, 21 mm, 2009