2009. március 8.

A tudomány úttörői

Mengyelejev rubel

A tudománytörténet legnagyobb vegyészeként tisztelt Dmitrij Ivanovics Mengyelejev (1834-1907) tiszteletére kibocsátott ezüst 2 rubelen Mengyelejev arcképe mellett egy részlet látható az elemek általa felállított periódusos rendszeréből. Mengyelejev zsenialitása abban állt, hogy atomsúly szerint növekvő sorrendbe rakta az akkor ismert 63 elemet, majd az így kapott táblázatban az elemek között felfedezett kémiai-fizikai periodikusság alapján néhány elem helyét megváltoztatta, sőt, meghatározott helyeket üresen hagyva páratlan tudományos merészséggel kikövetkeztette további, ismeretlen elemek létezését. Mengyelejevet a nyugati tudóstársadalom először "orosz misztikusnak" bélyegezte, de néhány évtizeddel később az új elemek felfedezése őt igazolta.
Száz évvel később még mindig élen járt az orosz, pontosabban a szovjet tudomány: 1959-ben indult útjára az első orosz Hold-szonda, a színezett ezüst 3 rubelen látható Luna-1, amely a világon elsőként fényképeket küldött a Holdról a Földre.

2 rubel, Ag .925, 15,55 g, 33 mm, 2009;
3 rubel, Ag .925, 31,1 g, 39 mm, 2009