2009. május 8.

Az óceán bűvöletében

Az óceán kincsei

A kókuszdió a természet csodája: a harminc méteres pálmákon termő csonthéjas mag a Csendes-óceán Melanéz szigetcsoportjáról ered, és anélkül, hogy elveszítené termékenységét, 100 napig is ellenáll a sós víznek. Így az óceánba pottyanva meghódította a világ összes forró égövi tengerpartját. Palau, az Új-Guineától északra fekvő, 241 pici szigetből álló köztársaság domborfestett ezüstérméjének színes kókuszai, pálmája és türkizkék óceánja a trópusi paradicsomok langyos szellőit és a kókuszos napolaj illatát idézi fel, annál is inkább, mert ez a különleges ezüstpénz, ha megdörzsölik az érmeképet, kókuszillatot áraszt.
Egy apró, de valódi igazgyöngyöt foglaltak bele a második palaui ezüstérmébe. Az igazgyöngyhöz számos hiedelem kapcsolódik a távol-keleti kultúrában: a termékenység, az egészség, a bölcsesség jelképe. Az Egyesült Államokban pedig él egy szokás, miszerint a férfiak a 30. házassági évfordulóra ajándékoznak gyöngyékszert a feleségüknek. Az igazgyöngy ugyanis nagyon kemény - időtállóságával az örök szerelmet is jelképezi.
A Bismarck csatahajó, a német haditengerészet II. világháborús büszkesége szerepel a minden idők legnagyobb hadihajóit felvonultató palaui érmekollekció legújabb szögletes érméin. A hajó méreteinek megfelelően az emlékpénzek is impozáns paraméterekkel, 2 unciás (ezüst), illetve 2,5 unciás (arany) súlyban 4x4 cm nagyságban készültek. Az 1941-ben vízre bocsátott Bismarck valóban félelmetes jelenség volt: 2400 főnyi legénység irányította a 80 ágyúval, 6 repülőgéppel és számos gépfegyverrel, torpedóval felszerelt, 252 m hosszú, 36,6 m széles úszó erődöt.

5 dollár (kókusz, igazgyöngy), Ag .925, 25 g,
38,61 mm, 2009