2009. május 8.

A történelem formálói

Nagy-Britanniában a világ legnagyobb hatású természettudósa, Charles Darwin (1809-1882) születésének 200. évfordulója alkalmából egy réz-nikkel bimetál érme látott napvilágot. Az emlékpénzen az idős Darwin portréja látható egy csimpánzfejjel szembeállítva. Az érmekép az ember és a főemlősök távoli rokonságára utal, amely a tudós éppen 150 éve megjelent munkájában, a A fajok eredetében merült fel először. Darwin akkor évtizedekre a támadások kereszttüzébe került, ma már viszont a britek őt tartják hazájuk egyik legnagyobb szülöttének.
Érdemeit máig vitatják a történészek, de a hagyománytisztelő angolok hírhedt királyuk, VIII. Henrik trónra lépésének 500. évfordulójáról (1509) is megemlékeztek egy réz-nikkel 5 fontossal. Bár VIII. Henrik folyamatos háborúskodással növelte királysága befolyását és az anglikán egyház megalapítója is ő volt, a neve sokak számára ma is csak hat házasságát és két lefejeztetett feleségét idézi fel.
Végezetül egy ezüst- és egy aranyérmét kapott Nagy-Britanniában a skótok legnagyobb költője, Robert Burns (1759-1796) is. Burns a brit szigetek legnagyobb romantikus lírikusa, akinek dalait mai napig szavalják és éneklik a világ skót közösségei. A nemes egyszerűséggel "A Dalnok"-ként emlegetett költő születésének 250. évfordulójára kibocsátott érméken Burns kézírása látható; az ezüstérme aranyozott gyűrűt kapott, az arany emlékpénz gyűrűje vörös (réztartalmú) aranyból készült, így más árnyalatú, mint a pénz magva.

2 font (Darwin), Cu-Ni, 12 g, 28,4 mm, 2009
5 font (VIII. Henrik), Cu-Ni, 28,2 g, 38,61 mm, 2009