2006. február 6.

Befektetőérmék: az időtálló érték. Öt kontinens aranyáról.

befektetőaranyak

A legegyszerűbb és egyik legősibb befektetési forma a világon: aranyat tartani érmék, ékszerek, esetleg rudak alakjában. Az arany biztos befektetés, hisz bármi történjék is - világgazdasági válság, háború, rendszerváltás -, a kézzelfogható arany mindig is meg fogja érni az árát. Sőt, az évszázadok folyamán a kimerülő lelőhelyek és az egyre fokozódó kereslet miatt az arany értéke folyamatosan növekszik.

A világ első arany befektetőérméjét a Dél-afrikai Köztársaság bocsátotta ki 1967-ben Krugerrand néven. Az érme neve két szó, a "Krüger" és a "rand" összetételéből született: a rand a délafrikaiak fizetőeszköze, míg Paulus Krüger a Dél-Afrikát elsőként gyarmatosító hollandok leszármazottainak, a búroknak a vezetője volt. A mai délafrikai köztársaságbeliek Krügerben tehát egyik országalapító államférfijukat tisztelik - így választották az ő portréját az érme egyik oldalára. Az érme másik oldalán a dél-afrikaiak nemzeti jelképének számító állat, az afrikai bak látható. Érdekes, hogy az 1/10, 1/4, 1/2 és 1 unciás változatokban vert érme a világ egyetlen olyan befektetőérméje, amely nem színaranyból, hanem 917-es aranyból készül. A dél-afrikaiak rézzel ötvözik - ettől nyeri a Krugerrand a sajátos vöröses árnyalatát.

Csakhamar más, gazdag aranylelőhelyekkel rendelkező országok is rájöttek, hogy ha kisebb darabokban, például 999-es tisztaságú, éveken át azonos kinézetű érmék formájában árulnák az aranyat, akkor befektetési céllal a kisebb megtakarításokkal rendelkező polgárok is szívesen vennének a megigéző nemesfémből. Ilyen meggondolásból Kína nemzeti bankja 1982 óta bocsátja ki a népszerű nevén "Aranypandának" nevezett befektetőérmét, amelynek címletoldalán a témájában állandó, de megjelenítésében évről évre változó pandamedve motívum látható, míg a hátoldalán állandó jelleggel a császári palota Mennyei Temploma kapott helyet. Az Aranypanda 1/20, 1/10, 1/4, 1/2 és 1 unciás változatokban kapható, de időnként kibocsátanak belőle exkluzív, 1 kilogrammos vereteket is.

Az Egyesült Államok arany befektetőérméje 1986-os első kibocsátása óta a rajta látható nemzeti motívum, az amerikai címerben is szereplő fehérfejű halászsas miatt az "Eagle", azaz "Sas" néven vált ismertté. Az érme hátlapján a már egy 1907-es 20 dolláros aranyérmén is szereplő, egyébként a Szabadság- szobornak is mintául szolgáló szabadság- allegória, a fáklyát és olajágat tartó fiatal nő képe látható. Az Eagleből 1/10, 1/4, 1/2 és 1 unciás érméket lehet vásárolni.

Ausztrália sem maradt el a befektetőérme- kibocsátásban: az amerikaiakkal egy időben dobták piacra a maguk aranyérméjét, a "Nugett", azaz "Aranyrög" néven ismertté vált veretet. A pénzen eredetileg egy aranyrög szerepelt, de 1989-től kezdve az országuk jelképévé vált kengurut teszik befektetőérméjükre az ausztrálok. Ausztrália parlamentáris monarchia, ezért az 1/20 unciástól 1 kilogrammos méretig nyolc változatban kapható érme címletoldalán az ausztrál államfői posztot mai napig is betöltő II. Erzsébet angol királynő portréja látható.

Végül egy érdekesség: 1989 óta szomszédunk, Ausztria is kibocsát egy nagyon szép küllemű, a befektetők körében "Filharmonikusok" néven közkedveltté vált aranyérmét. Ez volt Európa első befektetőérméje, amely nevét a hátlapján látható, a világhírű Bécsi Filharmonikusokra utaló 8 hangszerről kapta. Az 1/10, 1/4, 1/2 és 1 unciás érmék elülső oldalára a Bécsi Zeneegylet Aranytermében található orgona került, míg az orgona alatt címletmegjelölésként ma már természetesen az euró szerepel.