2009. május 8.

A történelem legnagyobb hadvezérei

Libéria képeslapjai, postabélyegei is ritkaságszámba mennek, de a világtörténelem legnagyobb hadvezéreit felvonultató, 2009-ben indult nagyszabású érmekollekciója már igazi gyűjteményi különlegesség.

Ellen Johnson-Sirleaf
Libéria államfője,
Ellen Johnson-Sirleaf

Bár a rabszolgaság az Egyesült Államokban csak 1863-ban szűnt meg, a rabszolgák felszabadításának mozgalma már a XIX. század első felében elkezdődött. Azoknak a rabszolgáknak egy része, akik több évtizedes munkájuk fejében szabadságot kaptak gazdáiktól, az 1820-as években az USA-ból Nyugat-Afrikába kezdett kivándorolni. A vallási meggyőződés, az eszmék és a kalandvágy egyaránt hajtotta őket: Afrikában őseik hazáját és az ígéret földjét látták. A mai Libéria partjain településeket hoztak létre, 1847-ben pedig megalapították a Libériai Köztársaságot, az első független afrikai államot.

Libériai érmekollekció

A "szabadság földje"

Mivel az ország alapító atyái az USA felszabadított rabszolgái voltak, Libéria amerikai mintát követett: elnöki köztársaság lett, alkotmányát az amerikairól mintázták, de még a zászlójuk is megegyezik az Államokéval, azzal, hogy a bal felső sarkában kék alapon csak egyetlen fehér csillag látható rajta. Libéria már kezdettől fogva a túléléséért küszködött: területeket rabolt el tőle az angol és a francia gyarmatbirodalom, és háborúkat szított a helyi törzsek és az amerikai fekete bevándorlók között. A nagyhatalmi játszmák áldozataként Libéria szegény ország maradt, az illegális gyémánt- és fegyverkereskedelem melegágya, amelyben polgárháborúk dúltak. A 2005-ös demokratikus választásokon hatalomra jutott Ellen Johnson-Sirleaf, Afrika történetének első női (!) elnöke viszont egy szebb jövő felé vezeti a hazáját.

A történelem formálói egy érmekollekcióban

Libéria alapítói előtt az Egyesült Államok lebegett példaként, nem meglepő tehát, hogy a köztársaság nemzeti valutája is a dollár elnevezést kapta. A 2009-ben indult The greatest warlords of history, avagy a Történelem legnagyobb hadvezérei elnevezésű 5 libériai dollár névértékű emlékpénzek köriratai is angol nyelvűek, hisz Libériában ez a hivatalos nyelv. Az érmék egységes hátlapján a libériai címer látható: a pálmafás tengerpart előtt horgonyzó fregatt arra utal, hogyan érkeztek felszabadított rabszolgaként az első telepesek, a taliga és az ásó pedig arra, hogy az országot saját két kezük munkájával alapították. A címer felső részében olvasható nemzeti mottó önmagáért beszél: "A szabadság szeretete hozott ide minket." A szálló galamb szintén a szabadságot jelképezi a címerben, míg a felkelő nap a nemzet születését.

Az ezüstözött emlékpénzekre színes felfestéssel kerültek a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek megdöbbentő aprólékossággal kidolgozott képei. Minden hadúr korhű ruhában, jellemző környezetben jelenik meg a pénzeken - ilyen az Árpád-fejedelmet megjelenítő 5 dolláros -, vagy éppen egy-egy világszerte ismert festményről kölcsönözték az ábrázolást, mint a Napóleon-érme esetében, amely eredetileg Jacques-Louis David, a legnagyobb francia klasszicista festő Napóleon átkel az Alpokon című olajképén látható. A Dzsingisz-kán-érme, a Napóleont és az Árpádot ábrázoló emlékpénzek csak a sorozat induló darabjai. Bár a teljes kollekció hosszát még nem ismerjük, külön öröm, hogy annak első kibocsátásai között magyar vonatkozású érme is van. Tudjuk továbbá, hogy a sorozatban a történelem minden fontos hadvezére szerepelni fog, Nagy Sándortól Spartacuson át olyan modern kori hősökig, mint Patton tábornok. Mindegyik hadvezér érméjének kibocsátási példányszámát szigorúan 10 ezer darabra korlátozta a Libériai Köztársaság, így a világ sokszázezer érmegyűjtője közül szerencsésnek mondhatják magukat majd azok, akik a teljes kollekciót birtokolják.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója