2009. május 8.

New York megalapítása

Manhattan euró

Henry Hudson (1570-1611) angol hajóskapitány a Holland Köztársaság megbízásából Amerika partjainál a Csendes-óceánra keresett egy átjárót, amikor 1609. október 2-án Halve Maen (félhold) nevű vitorlásával kikötött a Manhattan- félszigeten, a hollandok érdekeltségi körébe vonva ezt a területet. Néhány évvel később a kapitányról elnevezett Hudson-folyó partján már holland szőrmekereskedők alapítottak települést, Nieuw-Amsterdamnak, azaz Új-Amsterdamnak nevezve el a városkájukat. Új-Amsterdam az évszázadok során Manhattan városává duzzadt, amely a 19. század első felében a köré épült metropolisz, New York központi kerületévé vált. Az USA legnagyobb városának 400 évvel ezelőtti megalapítása tehát a németalföldiek érdeme: erről emlékezik meg az 5 eurós ezüst és a 10 eurós holland aranyérme. Az emlékpénzek előlapján a Manhattan-félsziget jelenik meg, ahogyan a magasból letekintve természetes állapotában nézhetett ki egykor, a hátoldalukon pedig a mai, utcák szabdalta, zsúfolt városrész légi felvételét láthatjuk.

5 euró, Ag .925, 15,5 g, 33 mm, 2009
10 euró, Au .900, 6,72 g, 22,5 mm, 2009