2006. február 6.

Az MNB 2006-os emlékpénzei

INTERJÚ DR. BARÁTOSSY GYÖRGYNÉVEL, A MAGYAR NEMZETI BANK EMISSZIÓS FŐOSZTÁLYÁNAK ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁVAL

1956

Milyen emlékérméket tervez kibocsátani az MNB az idei évben?

Az idén számos olyan neves történelmi, kulturális évfordulót ünnepelhetünk hazánkban, melynek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki. Folytatódik több korábban megkezdett emlékérme- sorozat, illetve egy témában új sorozat indul, így az MNB 2006-ban egy arany, hat ezüst és egy nem nemesfém emlékérmét bocsát ki.

Mi lesz a témája ezeknek az érméknek?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról az MNB az idén egy arany és egy ezüst emlékérme kibocsátásával emlékezik meg. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulójának ezüstérme kibocsátásával állít emléket a bank. Mint ismeretes, VI. Sándor pápa 1500. évi rendeletében egyetemessé tette a diadal ünnepére rendelt déli harangszót. Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából is ezüst emlékérmét bocsát ki az MNB. Az érme az "EUROPA" elnevezésű nemzetközi emlékérme-program részeként jelenik meg, melynek jellegzetessége, hogy a programban részt vevő emlékérmék azonos lógóval, ún. Euro-Star emblémával jelennek meg. A Fertő kultúrtájat ábrázoló ezüst emlékérme kibocsátásával tovább folytatódik "A világörökségi helyszínek Magyarországon" emlékérme-sorozat. A Munkácsi várat bemutató emlékérme kibocsátásával a jegybank a magyar várakat, bemutató sorozatát is folytatja. Az esztergomi bazilika felszentelésének 150. évfordulója kapcsán, pedig az MNB az egyházi építészet remekeit bemutató új emlékérme-sorozatot indít. Az ezüstérme különleges, virágsziromra emlékeztető peremformával, szaggatottan recés széllel készül. A magyar mérnökök technikai újdonságait, bemutató sorozatát folytatva, az idén a világ leghíresebb autójáról, a Ford T-modellről bocsát ki nem nemesfém emlékérmét az MNB. Ugyanis Galamb Józsefnek, a Ford T-modell főkonstruktőrének az idén van a 125. születési évfordulója.

Milyen paraméterekkel rendelkeznek majd ezek az érmék?

Az 56-ról megemlékező aranyérme 100 000 forint névértékben, 42,5 mm-es átmérővel, várhatóan 8 dukát (27,928 g) súllyal kerül kibocsátásra. Az ugyanebből az alkalomból tervezett ezüstérme - csakúgy, mint a többi 2006-ban kibocsátandó ezüstérme - 5000 forint névértékkel, a standard méretekben (925‰ finomság, 38,61 mm, 31,46 g) készül, de különlegessége lesz, hogy a szélét és 2 mm-es peremét aranyozás díszíti majd. A Ford T-modellt ábrázoló emlékérme 1000 forint névértékben, réz-nikkel ötvözetből készül, és négyszögletes formájú lesz, akárcsak a sorozat első darabja.

A felsorolt emlékérmék témáihoz, de különösen 56-hoz erős érzelmi szálak fűzik az embereket. Ilyen emlékpénzek esetében különösen fontos, hogy mi kerül majd az érmékre. Kérem, avassa be olvasóinkat a pályáztatás és az elbírálás menetébe!

Az emlékérmék témájáról és paramétereiről a jegybank igazgatósága dönt. Az MNB elsődleges szempontja, hogy olyan szellemi értékeknek, személyeknek, eseményeknek állítson emléket, amelyekre méltán büszkék lehetünk valamennyien. A jegybank az érmék tervezésére a Képző- és Iparművészeti Lektorátus közreműködésével rendszerint meghívásos pályázatot ír ki három művész részére. A tervek kiválasztásában az MNB-t érem- és szobrászművészekből, művészettörténészből, numizmatikai szakértőkből, a Magyar Pénzverő és az adott emlékérme témájának szakértőjéből álló zsűri segíti. A tervek zsűrizése során először az adott érmetéma szakértője mondja el véleményét, ezt követően a veréstechnikai értékelésre kerül sor. Ezután történik az esztétikai, illetve kereskedelmi szempontból való értékelés. A zsűri javaslatának figyelembevételével az MNB elnöke dönt a kivitelezésre jóváhagyott tervről, melynek alapján a Magyar Pénzverő Rt. elkészíti a próbavereteket. A sorozatgyártás a próbaveretek elfogadása után kezdődik meg.