2009. december 8.

Egy kis nép nagy kincsei

Portugál eurók

A közös európai kulturális örökséget bemutató, eurostar emblémával ellátott nemzetközi érmekollekciót a 260 millió ember által beszélt portugál nyelvről megemlékező ezüstpénz gazdagítja, amelynek két oldalán a legnagyobb portugál költők, a reneszánsz alkotó Camőes és a modernista Fernando Pessoa stilizált arcképe látható.
Éppen Camőes volt az, aki eposzt írt a művészien stilizált rajzolatú aranyérmén látható Vasco da Gama felfedezőről, aki három hajó élén 1498-ban elsőként jutott el Európából Afrika megkerülésével Indiába - teljesítményével a portugálok felzárkóztak a hat évvel korábban Amerikát felfedező spanyolokhoz.
A lisszaboni Belém tornyot ábrázoló 2,5 euró névértékű ezüstpénz is az ő emlékét dicséri, hisz I. Mánuel király azt da Gama tiszteletére építette. A part mentén a tengerben egy zátonyra épült díszes őrtorony eredetileg a kikötő szűk bejáratát védte, mára pedig a portugál főváros jelképévé vált.
Tőle nem messze található a Vasco da Gama hamvait is őrző, fenséges Szent Jeromos-kolostor, amelyet szintén I. Mánuel építetett. A harmadik portugál ezüstpénz a 300 m hosszú kolostorépületet, illetve annak boltíveit örökíti meg.

2,5 euró ("a portugál nyelv", Belém torony, Szent Jeromos kolostor),
Ag .925, 12 g, 28 mm, 2009