2009. december 8.

Mítosz és történelem

Cseh koronák

Gáláns gesztussal emlékeztek meg Csehországban a zsidó származású cseh polgárok sok évszázados hányattatásairól: emlékpénzt bocsátott ki a nemzeti bank egy legendás cseh rabbi halálának 400. évfordulójára. Jehuda Löw ben Becalel (1520-1609) egykori prágai főrabbi fontos filozófusa volt a zsidóságnak. Őt övezi az a legenda, hogy Jahvétől kapott tudását használta, amikor parancsára életre kelt egy óriási, emberformájú agyagfigura - ez volt a Gólem -, amely szolgaként engedelmeskedett neki. Az ezüstérmén a Gólem körvonala rajzolódik ki, mögötte pedig a Talmud héber sorai olvashatók, míg a címletoldalon egyre kisebbedő, a múltba vesző Dávidcsillagok láthatók, amelyekre a zsidóságot ért közép-európai üldöztetések évszámait jegyezték fel.
További érmeújdonságok is napvilágot láttak Csehországban az idén: száz éve hódította meg Robert Peary amerikai tengerésztiszt az északi sarkot. A tiszteletére kibocsátott ezüstérme előlapján Peary arcképe és a Nemzetközi Sarkköri Év logója kaptak helyet, míg az érme hátoldalán a felfedezőket láthatjuk, amint a sarki fény alatt kutyaszánnal törnek előre a jégmezőkön. A színarany érmeújdonság a cseh mérnökök egyik büszkeségét, a Strekov vára alatt az Elba folyón lévő vízierőművet örökíti meg. Az emlékpénz címletoldalát a gát egy áramtermelő turbinája díszíti, míg a hátoldalon a zsilipek láthatók madártávlatból.

200 cseh korona (Becalel rabbi, Peary), Ag .900, 13 g, 31 mm, 2009
2500 cseh korona, Au .999, 7,78 g, 22 mm, 2009

Élet a világháborúbanÉlet a világháborúban