Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2010. március 8.

Befektetőérmék

Kengurus arany, valamint kookaburrás és koalás ezüst befektetőérméket minden évben bocsátanak ki Ausztráliában. Bárki találhat a pénztárcájának megfelelő érmét, hisz mindhárom típust számtalan súlyban verik, a néhány grammostól kezdve egészen az egykilósig. Közös nevezőjük azonban, hogy mind színaranyból, illetve színezüstből készülnek, továbbá, hogy az előlapi érmeképük állandó. Az aranyérméken egy vörös kenguru látható, az ezüstökön pedig II. Erzsébet királynő arcképe, aki - Ausztrália parlamentáris monarchia lévén - az államfője ennek a kontinensnyi országnak. Évente változnak azonban a hátlapok: mindig más kengurufaj kerül az aranyakra, az ezüstökön pedig a kookaburrának és a koalának más-más ábrázolása kap helyet.

A 2010-es arany befektetőérméken két egymással bokszoló vörös kenguru látható. A kengurufélék nagyobb fajtáiból a hímek ugyanis gyakran összecsapnak: az ausztrál szavannán látni őket, ahogyan a táplálék vagy a nőstények miatt kemény párharcot vívnak, amelyben ökölcsapások és rúgások egyaránt szerepelnek. Ugyanakkor a gyengébb fél általában időben feladván a küzdelmet, komolyabb sérülések nélkül elvonul. Érdekes az állat nevének eredete is, amely világszerte azonos. James Cook kapitány, miután partra szállt Ausztráliában, először 1770-ben jegyezte fel hajónaplójába a kangaroo szót. A korabeli nehézkes tudományos információcserét tekintve elég megdöbbentő, hogy néhány év múlva már hazánkban is tudtak erről az erszényes állatról, amelynek nevét 1801-ben a mai kenguru alakjában írták le a hazai szakirodalomban!
Az ezüstérméken látható kookaburra madarak és koalák Ausztrália kedves szimbólumai: az ausztrál őslakosok nyelvén eredetileg guuguubarra névvel illetett madarat emberi nevetéshez hasonló hangjáról lehet felismerni; az aboriginek által gulának nevezett koalákat pedig ahol csak ismerik, a világ egyik legaranyosabb állatának tartják.

Adatok:
kenguru, Au .999, 1/10 uncia, 1/4 uncia, 1/2 uncia, 1 uncia, 1 kg, 2010
kookaburra, Ag .999, 1 uncia, 10 uncia, 1 kg, 2010
koala, Ag .999, 1/2 uncia, 1 uncia, 10 uncia, 1 kg, 2010

Befektetési érmék
  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.

Real Time Analytics