2010. március 8.

Brit columbia kincsei

alt

Különleges verdetechnikával, ún. "domborműnyomással" készült a kanadai indián ábrázolással díszített ezüstérme. Ennél a módszernél hevítik a pénz anyagát képező fémlapkákat, hogy azok puhábbak legyenek, és könnyebben felvegyék a verőtövek mélyebb érmeképét. Így különlegesen domború érmék készülnek, melyek az ókori pénzekre emlékeztetnek. Az egydolláros azt a Nap-ábrázolást jeleníti meg, amely a világ legmagasabb indián totemoszlopának tetején látható a Brit Columbia tartománybeli Alert Bayben (Nyugat-Kanada).

A lazacokat ábrázoló ezüst 3 dolláros érmeképe szintén az indián művészet stílusában készült. A halakat ötletesen rózsaszín, míg a körbefutó díszt sárga arannyal emelte ki az éremtervező.
A 4 dolláros ezüstpénz, amelyen egy Dromaeosaurus kőbe zárt csontváza látható, része egy több éves érmesornak, amely a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz-lelőhelyének tartott Brit Columbia őskori leleteit vonultatja fel. Az érme különleges vegykezelést kapott, hogy a dinoszaurusz képe a krétakori fosszíliák benyomását keltse.

1 dollár, Ag .925, 30 g, 36,15 mm, 2010,
3 dollár, Ag .999, 7,96 g, 27 mm, 2010,