2010. március 8.

Hagyományos témák, különleges veretek

A Magyar Nemzeti Bank nyolc emlékpénzt bocsát ki az idén: négy ezüstöt, három aranyat és egy réz-nikkel érmét. A megszokott és kedvelt sorozatok folytatódnak, viszont néhány egészen új paraméterű emlékpénz lép be a magyar érmék sorába.

Kosztolányi, Erkel, úszás

Kosztolányi Dezső (1885-1936) születésének 125. évfordulója alkalmából március 29-én bocsátja ki az MNB az első idei emlékpénzt, egy 5000 forint névértékű sterlingezüst érmét. Az író arcképét megjelenítő emlékpénz a szokásos paraméterekkel (Ag .925, 31,46 g, 38,61 mm, 3000 verdefényes, 5000 tükörveret) jelenik meg, és a tavalyi Radnóti-érmével indított új sorozatot folytatja, amely a legnagyobb íróink, költőink előtt tiszteleg. Az érme előlapján egy öreg ház ütött-kopott sarka látható, amely feltételezhetően arra utal, hogy Kosztolányi a Logodi és a Tábor utca sarkán egykoron álló házban lakott. A Kosztolányi-érmével megegyező paraméterekkel még két ezüstpénz lesz az idén kibocsátva. Augusztus 4-re várható a Budapesten és Balatonfüreden megrendezendő Úszó Európa-bajnokság örömére egy úszót ábrázoló olyan ezüstérme (4000 verdefényes, 6000 tükörveret), amelyen egy rejtett kép is lesz, amely csak bizonyos szögből látható. A másik ezüst emlékpénz pedig nemzeti Himnuszunk megzenésítője, Erkel Ferenc (1810-1893) születésének 200. évfordulójára lát napvilágot november 7-én (5000 db tükörveret).

Erkel arany

Izgalmas aranykibocsátások is lesznek az idén: augusztus 20-án, a nemzeti ünnepünkön, István-napon hagyja el a pénzverőt a "Szent István király intelmei Szent Imre herceghez" elnevezésű arany érmepár. A két azonos érmeképű emlékpénzen - mindkettőt 986-os aranyból tükörveret minőségben bocsátják ki - Szent István és fia, Imre herceg láthatók, az előlapon néhány sor az 1000 évvel ezelőtt latinul írott Intelmekből. Ez a mű az egyik legkorábbi irodalmi emlékünk, melyet Szent István tanító célzattal intézett fiához arról, hogyan váljék jó és szeretett uralkodóvá. A nagyobbik aranyérme 500 000 forint névértékű lesz és 62,838 g (azaz 18 dukát) súlyban készül (ebben tehát éppen 2 uncia a színarany), mindössze 500 darabban, míg a kisebbik aranyérme 50 000 forint névértéken lesz kibocsátva 6,982 g (azaz 2 dukát) súlyban, 5000-es példányszámban. A harmadik aranyérme Erkel Ferenc emléke előtt tiszteleg, a november 7-ére tízezer darabban várható 5000 forintos "miniarany" szabványos paramétereivel (Au .999, 0,5 g, 11 mm) a világ legkisebb aranypénzeinek sorába illeszkedik.

Új sorozat indul április 22-én az Őrségi nemzeti parkot bemutató, fekvő téglalap alakú sterlingezüst emlékpénzzel (39,6x26,4 mm, Ag .925, 31,46 g, 38,61 mm, 3000 verdefényes, 5000 tükörveret). A különleges érmét még szebbé teszi a találó érmekép, az ötezer forintos névérték 5-ös számjegyén megpihenő pillangó. Az emlékpénz egy új sorozatot indít, amely hazánk nemzeti parkjait fogja bemutatni. Végül egy másik szögletes érmével zárul a 2010-es kibocsátások sora: a magyar tudósok, mérnökök találmányait bemutató 1000 forint névértékű réz-nikkel emlékpénz- kollekcióban (Cu 75%-Ni 25%, 14 g, 28,43x28,43 mm, 10 000 verdefényes, 10 000 tükörveret) Bíró László József (1899-1985) és világraszóló találmányának, a golyóstollnak állít emléket a legújabb kibocsátás. A szeptember 29-re tervezett érme előlapján a golyóstoll első tervezetének mérnöki rajza, míg a hátoldalon a feltaláló arcképe látható.

Őrség, Szent István, Bíró
Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója