2010. április 2.

A tudomány élvonalában

eurók a tudomány élvonalábanBizonyos megközelítés szerint az USA és Ausztria adta a világnak a legtöbb Nobel-díjast. Ugyanis közülük sokan – a magyar nemzetiségűek is – Ausztriában születtek vagy tanultak, viszont már amerikai állampolgárok voltak, amikor kitüntették őket. A bécsi Karl Landsteiner (1868–1943) is mindkét ország kitüntetettjeinek sorát gyarapítja: bár szülővárosában tanult és kutatott, már az USA-ban élt, amikor 1930-ban a vércsoportok felfedezéséért megkapta az orvosi Nobel-díjat. A tiszteletére kibocsátott aranyérme az Ausztriához kötődő híres orvosoknak szentelt kollekció része – ide tartozik a 2008-as Semmelweis-aranypénz is.

Ausztria napjainkban is a tudomány élvonalában jár. Hihetetlen összegeket áldoznak például a megújuló energiaforrások népszerűsítésére. Ezt célozza a kékített nióbium-magvú ezüstpénz is: az előlapján a lombját hullató fa és a napsugarak a természet megújuló képességére utalnak, míg a hátlapján a megújuló energiaforrások kihasználását célzó emberi találmányokat – szélerőművet, vízturbinát láthatunk.

Az már csak a ráadás, hogy a nagy télisport-rajongó osztrákok a néhány napja véget ért, izgalmas vancouveri téli olimpia tiszteletére is kibocsátottak egy ezüst emlékpénz-párost. Az egyiken egy hódeszkás, a másikon egy síugró látható – Ausztria mindkét sportban hagyományosan erős.

50 euró, Au .986, 10 g, 22 mm, 2010,
25 euró, mag: Nb .998, gyűrű: Ag .900, 16,5 g, 34 mm, 2010,