2010. május 31.

Labdarúgó-világbajnokság a Dél-afrikai Köztársaságban

Foci vbEmlékpénzek a fekete kontinens első vb-jére! Mérföldkő ez a futball történetében: az első afrikai labdarúgó-vb-t szurkolhatjuk végig az idén nyáron.  A futballrajongók százmillióit lázba hozó eseményre már évek óta sorjáznak az emlékpénz-kibocsátások. A június 11-én kezdődő világbajnokság bemutatása mellett ezekből nyújtunk át most Önöknek egy csokorra valót, különös tekintettel a házigazda ország emlékérméire.

FIFA logo

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA sorban ítéli oda a kontinenseknek a labdarúgó-vb megrendezésének jogát. Afrika volt az egyetlen földrész, amely a futball-vb-k 80 éves történetében még soha nem rendezhette meg a nagy eseményt, így a 21. század elején megkapta ezt a lehetőséget. A fekete kontinens öt országa jelezte, hogy pályázni kíván a foci-vb-re: Egyiptom, Marokkó, a Dél-afrikai Köztársaság, valamint Tunézia–Líbia közösen. 2004-ben a FIFA elnöke bejelentette a Dél-afrikai Köztársaság győzelmét a pályázaton. Érdekes, hogy Marokkó alig maradt el néhány szavazattal Dél-Afrika mögött, míg Egyiptom egyetlen szavazatot sem kapott. Líbia kiesett a pályázók köréből, amikor partnere, Tunézia visszalépett a versengéstől.

Foci vb

Az első afrikai foci-vb-házigazda

A Dél-afrikai Köztársaság a kontinens legfejlettebb államai közé tartozik. A világ egyik legszínesebb országa ez, érdekes, de vérzivataros történelemmel, és számos megdöbbentő ténnyel. A köztársaság területén két másik ország, méghozzá két szuverén királyság található: Lesotho az egyik, Szváziföld a másik – európai szemmel nézve nem is törpeállamok ezek, hisz mindkettő akkora területű, mint szomszédunk, Szlovénia. Az államnak három fővárosa is van, Fokváros a törvényhozás, Pretoria a közigazgatás és Bloemfontein a bírói testületek központja. A 44 millió lakosú országnak 11 hivatalos nyelve van, az angol, a búr (avagy afrikaans), továbbá a kilenc legnépesebb bennszülött nemzet nyelve.

Az ország területén eredetileg a fejlett kultúrájú zulu törzsek éltek, akiket a 19. század első felében a holland gyarmatosítók (búrok) részben leigáztak, és akik itt alapították meg első államaikat. A 19. század második felében viszont az angolok viseltek hadat mind a búrok, mind a zuluk ellen, és a századfordulóra Dél-Afrika lényegében angol gyarmat lett. Az 1899-ben kitört búr–angol háborúhoz kapcsolódik a világtörténelem egyik szégyenfoltja: az angolok által kitalált koncentrációs táborokban a háború két és fél éve alatt 28 ezer ártatlan búr civil lelte halálát. 1910-ben több dél-afrikai brit gyarmat egyesült a Dél-afrikai Unióvá, amely 1961-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól. Az ország ekkor szakított a monarchia államformájával is, és kikiáltották a Dél-afrikai Köztársaságot.

A békét és az általános jólétet azonban ez nem hozta meg: egészen az 1990-es évek elején történt összeomlásáig a Dél-afrikai Köztársaságban az „apartheid” politika érvényesült, amely lényegében egy a fehérek kezében minden hatalmat összpontosító, fasiszta jellegű diktatúra volt. Az apartheid nemzetközi nyomásra és a belső ellenállás hatására 1994-ben szűnt meg; a demokratikus Dél-afrikai Köztársaság első elnöke a béke Nobel-díjat kapott Nelson Mandela polgárjogi harcos lett, aki 1964-től 30 éven át volt bebörtönözve az apartheid rezsim áldozataként.

Egy kis foci-vb-történelem

Serleg

Az első labdarúgó-világbajnokságot Uruguayban rendezték 1930-ban. Azóta négyévente mindig volt vb, kivéve az 1942-es és ’46-os évet, amikor a II. világháború miatt elmaradt a nemzetközi futballtorna. Egyesek a dél-amerikai foci rajongói, mások az európaira esküsznek. A labdarúgó-vb-k története azt mutatja, hogy bár a játékstílus a két kontinensen jelentősen különbözik, mindkét futball egyformán erős: az eddigi 18 vb-n 9-szer győzött dél-amerikai, és 9-szer európai ország. A nemzetközi futballtorna történetének legeredményesebb résztvevője Brazília, amely összesen 5-ször vitte el az aranykupát. Ugyanakkor 4 győzelemmel szorosan ott van a nyomában Olaszország is, a harmadik helyen 3 győzelemmel pedig Németország áll. Érdekes, hogy a futballnemzetnek tartott angoloknak eddig csak egyszer sikerült vb-t nyerniük.

Soccer City

Tények és érdekességek a 2010-es vb-ről

A sorrendben 19. foci-világbajnokság június 11-én kezdődik, és a július 11-én rendezett döntővel ér véget. Tíz különböző város hatalmas stadionja ad majd helyet a mérkőzéseknek, amelyeken 32 ország nemzeti válogatottjai vesznek rész. A vb-selejtezőkön eredetileg 204 ország indult. A döntőt Johannesburgban, a „Soccer City” elnevezésű impozáns stadionban játsszák majd, amelynek 95 ezer fő a befogadóképessége.

Minden nemzetközi futballtornának hagyományosan van egy kabalaállata, az idei vb-n „Zakumi”, a leopárdkölyök lesz az – utalván arra is, hogy ebből a fenséges és ma már veszélyeztetett nagymacskából Dél-Afrika nemzeti parkjaiban még azért jelentős populáció él.

A foci-világbajnokságokon a labda is mindig más: a legnagyobb sportszergyártók évtizedek óta versengenek azért, hogy kinek a legújabb fejlesztésű bőrfocija legyen a vb hivatalos labdája. A jó futball-labdának számtalan követelménynek kell megfelelnie: minél gömbölyűbb, rúgásra nem torzuló forma a jó gurulás érdekében; látszólag varratmentes, minél simább, de mégsem csúszós felület a kis légellenállásért; szabad szemmel jó láthatóság akár nagy távolságból is – és így tovább. A labdák dizájnja megint csak egy külön történet, amelyre a gyártó hihetetlen hangsúlyt fektet. Régen túl vagyunk már az egyszerű pepita mintás fekete-fehér labdákon. Az idén nyertes Adidas gyár világbajnoki focijának, a Dél-Afrikában „Jabulani”-nak nevezett labdának – amely zulu nyelven „ünneplést” jelent – a díszítése messzemenően összetett: a háromszög alakú foltok egy-egy futballstadiont stilizálnak felülnézetből, ugyanakkor pontosan tizenegy színt tartalmaznak, utalván a házigazda ország tizenegy nemzetére, de a focicsapatok 11 játékosára is…

Dél-Afrikai emlékpénzek a labdarúgó-vb jegyében

KrugerrandAz ország pénzneme a „rand”, leghíresebb kibocsátása a „Krugerrand” néven ismert aranyérme. Ez volt a világ első befektetőérméje, azaz évente sokmilliós példányszámban, verési felár nélkül, befektetési céllal gyártott aranykibocsátása. Az érmét Paul Krugerről nevezték el, Dél-Afrika 19. század végi búr nemzetiségű elnökéről. A Krugerrand különös ismertetőjele az egyedülállóan vöröses színe, amelyet az anyagába ötvözött minimális mennyiségű réz ad az aranyérmének.

A Dél-afrikai Köztársaság 2006-os kezdettel, öt éven át bocsátott ki emlékpénzeket a világbajnokság felvezetéseként. Minden évben két színarany (1 és 2 rand névértékű, negyed és tizeduncia súlyú), és egy színezüst (2 rand névértékű, 33,6 grammos) érme látott napvilágot, azzal, hogy az idén a sorozatot lezáró ráadásként még egy 200 randos, 1 unciás aranypénzt is kibocsátottak. Az emlékpénzek egységes hátoldalán a dél-afrikai címer látható, amelyen kézen fogva áll két emberalak, akiket alulról elefántagyarak, felülről kitárt szárnyú sas fognak közre. A címeren az ország furcsán hangzó, bantu nyelvű mottója, a „!ke e: /xarra //ke” olvasható, amely magyarul annyit tesz: „Egység a sokféleségben”. Az előlapok minden évben változtak: az érmék közepén egy körben futballmotívumok szerepelnek, a kör széle és az érme pereme közötti gyűrűben pedig Dél-Afrika természeti kincseit, valamint az ország kultúráját bemutató képecskék – oroszlánok, elefántok, híres épületek, vagy éppen csiszolt gyémántok – vonulnak fel. Az első kibocsátási évben természetesen a vb logója, 2007-ben egy focilabda, 2008-ban futballjelenetek, 2009-ben a vb kabalaállata, „Zakumi”, a focizó leopárdkölyök, az idén pedig nem más, mint a győztesnek járó trófea, a FIFA aranyserlege szerepelt az érmeképek közepét kitöltő körben.

Érmék a világból a futball-vb-re

A hatalmas focitornára évek óta sorjáznak a kibocsátások a nagyvilágban. Az országok általában saját érme-kibocsátási hagyományaikhoz igazítják a fociérméket is. Új-Zéland, Spanyolország vagy Ausztrália – alkotmányos monarchiák lévén – érméinek egyik oldala például mindig az uralkodónak van fenntartva. Az ausztrál vb-érméken a szaladó futballista képe mögött persze megjelenik egy kenguru is – az aranyon élethűen, mint az ausztrál befektetőérméken, a „nugett”-eken, az ezüstön pedig stilizáltan. Az új-zélandi ezüstdolláron a focista képe is stilizált, és az ország sziget lévén, a hullámvonalak formájában szinte kötelezően helyet kapott az érmén egy „vizes” motívum is. Spanyolország ezúttal kipróbált jelképeket választott: az aranyérmén a Föld mint focilabda jelenik meg, az ezüstön pedig egy labdát felénk hajító kapus látható.

Afrikai Futball VB

Mégis ott leszünk a vb-n

Magyar vonatkozások a foci-világbajnokságon

SzektorBár a nemzeti tizenegyünknek sajnos nem sikerült kijutnia a vb-re, valamiképpen mi, magyarok is képviselve leszünk a megmérettetésen. Egy magyar futballbíró, a máris nemzetközi tekintélynek örvendő 35 éves tatabányai Kassai Viktor ugyanis egy igen széles pályázói körből bekerült azon 20 kiváltságos közé, akik „fújhatnak” a világbajnokságon. A fiatal bíró segítői szintén magyarok lesznek: Erős Gábor és Vámos Tibor – szintén nemzetközi szaktekintélyek – társuk oldalán partjelzőként vesznek részt a futballtornán.

Még különösebb eseményről hallhattunk az év elején: Halmos Levente grafikustól a Dél-afrikai Köztársaság ajándékba kért egy saját tervezésű betűkészletet. A fiatalember évtizede foglalkozik már betűtípusok tervezésével, amelyeket egyébként – szakmai szokás szerint –, mindössze néhány tíz dollárért az interneten lehet megvásárolni. Halmos Levente „Niobium” elnevezésű betűtípusát a Nelspruit városbéli 46 ezer férőhelyes Mbombela stadionban használják majd. Nemcsak a futballpálya neve és a szektorok számai lesznek majd ezzel a betűtípussal felfestve, de „Niobium”-mal nyomják a stadion reklámanyagait, programfüzeteit és belépőjegyeit is.