2010. május 31.

Hollandia

A kizsákmányolás leleplezője

holland eurók

150 éve jelent meg Eduard Douwes Dekker (1820–1887), avagy írói álnevén Multatuli regénye, a Max Havelaar, avagy a  holland kereskedelmi társaságok kávéüzletei. Az amszterdami születésű Dekker fiatalon került Jáva szigetére, ahol tehetséges hivatalnokként végül az alkormányzói tisztet is éveken át betölthette. Dekker nem tudott szemet hunyni sem a holland gazdasági társaságoknak a helyiek kizsákmányolásán alapuló üzelmei, sem a holland gyarmati hadseregnek a bennszülöttekkel szembeni terrorja felett. Karrierjének az vetett véget, hogy minderről túl sok jelentést írt a feletteseinek. Felmentették az állásából és szegényen tért haza Hollandiába. Amikor megírta művét, világszerte megdöbbenést keltett a gyarmatokon történő visszaélések mértéke. Az irodalmi hírnév Dekkernek ezután szerény jólétet biztosított élete végéig. A Holland Írószövetség 2002-ben minden idők legérdekesebb hazai írójának nevezte, akinek fennmaradt kéziratokból ismert, végtelenül szabályos betűvetése spirál alakban tekereg a két holland emlékpénzen. A tollhegy szintén az írói hivatásra utal, az érme szélén zárt körben gyalogló, görnyedező kis alakok pedig a kávékitermelésben véget nem érően robotoló munkásokat jelenítik meg. Az emlékpénzek hátoldalának felülete olyan különleges megmunkálást kapott, hogy fényképszerűen élethűnek látszik rajtuk a holland államfő, Beatrix királynő portréja.

5 euró, Ag . 925, 15,5 g, 33 mm, 2010
10 euró, Au .900, 6,71 g, 22,5 mm, 2010