2010. május 31.

Portugália

Egy kis nép nagy  tettei

portugál eurókTerreiro do Paço, avagy „Palota tér” a neve annak a paloták és díszes városkapuk övezte területnek, amely Lisszabon központjában, a Tagus folyó partján fekszik. A Terreiro do Paço meghatározza a portugál főváros képét, ez a település egyik legősibb része: már az 1500-as években a tér köré kezdtek csoportosulni a legjelentősebb épületek, többek között a gyönyörű királyi palota is, amelyet azonban a 18. század derekán egy földrengés porig rombolt. Lisszabon központi terét az idén az Európa építészeti remekeinek szentelt EUROSTAR sorozat emlékpénzei között örökítette meg Portugália.

Szintén egy építészeti remekmű, a Linhas de Torres védvonal megépítésének kétszázadik évfordulójáról emlékezett meg Portugália a másik 2,5 eurós ezüstérme-kibocsátással. A Linhas de Torres több mint 250 erődítménynek és sáncnak a monumentális láncolata, amelyet a portugálok 1810-ben húztak fel Lisszabon közelében, hogy megvédjék a fővárost az Ibériai-félsziget meghódítására törő Napóleontól.

De a portugálok évszázadokkal korábban is nagy tetteket vittek véghez: a portugál hajós, Vasco da Gama 1498-ban elsőként jutott el vízi úton, Afrika megkerülésével Indiába. Az akkoriban rendkívüli teljesítménynek számító hajóutat a halálának 430. évfordulójára – a megbecsülés jelképeként színarany – érmét kapott reneszánsz költő, Luis de Camões (1524–1580) írta meg a Lusiadák című hőskölteményében, amellyel egy csapásra ő vált Portugália első számú nemzeti költőjévé.

2,5 euró, Ag .925, 12 g, 28 mm, 2010
0,25 euró, Au .999, 1,56 g, 14 mm, 2010