2011. július 8.

Franciaország

Alkotók és alkotások

Franciaország 1

Arany és ezüst emlékpénzt kapott Jacques Cartier (1491–1557) francia hajóskapitány, Kanada első gyarmatosítója. Az érmék hátoldalán hajója, a Hermine látható. Cartier fedezte fel a Szent Lőrinc folyót, valamint azokat a hatalmas indián falvakat, amelyek helyén ma Quebec és Montreal állnak.

Szintén a dicső múltat idézik meg az UNESCO védelme alatt álló Versailles-i kastélyt ábrázoló ezüstérme és mini aranypénz. Versailles-ban először XIII. Lajos építettetett vadászkastélyt, fia, XIV. Lajos, a „Napkirály” pedig már 900 szobás, pompázatos palotaegyüttest hozott itt létre, amely a francia királyok rezidenciája lett.

A következő ezüstérme Victor Hugo Nyomorultak című regényének egyik szereplőjét, a mezítlábas, kis lelenclány Cosette-et idézi meg, aki a világ összes szenvedő gyermekének jelképévé vált.

A negyedik ezüst 10 eurós a Fete de la Music fesztivál előtt tiszteleg, amelynek különlegessége, hogy a meghívott zenészek az utcákon vonulnak fel, valamint számtalan ingyenes szabadtéri koncertet adnak. A fesztivál egyszerű, de magasztos célja a zene népszerűsítése. Az idén 30 éves zenei felvonulás házigazdái eleinte a franciák voltak, majd a világ számos országában megrendezték.

Annak ellenére, hogy igazán beköszöntött a nyári forróság, Franciaország már a 2014-es téli olipmiához izzítja a hangulatot legfrissebb arany- és ezüstérme kibocsátásaival. A XXII. téli játékokat az oroszországi Szocsiban rendezik majd, ezért az érmékről a jégtáncosok mellől nem hiányozhat az örök orosz jelkép, a Matrjoska-baba sem.

Franciaország 2

5 euró, Au .999, 0,5 g, 11 mm, 2011