2011. november 17.

Németország

Tudósok, művészek, technikai vívmányok

német 10 eurókA tudománytörténet művelői mai napig vitatkoznak arról, hogy ki készítette el a világ első számítógépét. Mi magyarok Neumann János 1952-es konstrukciójára esküszünk, de valószínűleg a németeknek van igaza abban, hogy Konrad Zuse (1910–1995) 1941-es találmánya, a Z3 volt a legkorábbi ilyen jellegű találmány, mint ahogy az első számítógép vezérelte rajzológép is az ő nevéhez fűződik. Az egyik 10 eurós ezüstérmén a nácik által semmibe vett, szakmai körökben ma már világszerte ismert tudós arcképe szerepel. A másik ezüstpénz szintén a tudománytörténethez kapcsolódik: az idén 175 éves német vasútnak állít emléket. Az érmén az Adler (Sas) névre keresztelt első német gőzmozdony látható, amely 1835-ben indult útjára. A harmadik ezüstpénzzel egy nagy művészük előtt tisztelegnek a németek: a 200 éve született Robert Schumann (1810–1856) romantikus zeneszerző hiteles, 36 éves kori arcképét láthatjuk az érmén, amelyet egy szobrász barátja készített róla, eredetileg domborműként alkotva meg a portrét.

Adatok: 10 euró, Ag .925, 18 g, 32,5 mm, 2010

Szamuráj hagyománySzamuráj hagyomány