2011. november 17.

Tuvalu

Déltengeri csodák végveszélyben

TuvaluTragikus sorsnak néz elébe a Csendes-óceánban fekvő Tuvalu szigetország: az általános felmelegedés miatt olvadnak a Sarkvidékek, és a világtengerek egyre emelkedő vize akár néhány éven belül ellepheti az apró szigeteket. De nemcsak Tuvalu lakossága van veszélyben: az emberi mohóság a kihalás szélére sodort jó néhány tengeri fajt is az édeni szigeteket övező óceánban: a cserepes teknős, amelyet mind díszítésre használt páncélja, mind ínyencségnek tekintett húsa miatt vadásznak, ugyanúgy végveszélybe került, mint a tengeri csikó, amelyet a kínaiak például az elvesztett férfiasság kitűnő gyógyszerének hisznek. Tuvalu legújabb emlékpénzein ezek a védett fajok szerepelnek; a csikóhalas ezüstérmét buborékokat alkotó apró kék Swarowski-kristályok teszik különlegessé, a cserepes teknős emlékpénzén színes felfestéssel készült a korall- és a tengerháttér. A csikóhal egy arany kibocsátáson is megjelenik, míg a másik aranypénzen a Los Reyest láthatjuk, azt a vitorlást, amellyel Álvaro de Mendaña spanyol navigátor 1568-ban Tuvalut felfedezte.

1 dollár, Ag .925, 25 g, 38,61 mm, 2010

1 dollár, Au .999, 0,5 g, 11 mm, 2010