2011. november 17.

Vatikán

Remekművek és felebaráti szeretet

VatikánA pápai állam múzeumi kincseit mutatja be a „Remekművek” elnevezésű vatikáni aranyérme-sor, amelynek két legújabb kibocsátásán a Belvederei Apolló és a Prima Porta-i Augustus-szobor látható. Az i. sz. 2. században készült római Apolló-szobrot a városállam Belvedere elnevezésű részén találták meg a 15. század végén, míg a 2 méter magas, Augustust ábrázoló márványszobrot a császár özvegye, Livia Drusilla Róma melletti, Prima Porta faluban lévő villájában fedezték fel 1863-ban. Mindkét aranypénz hátoldalán a Vatikán államfőjének, XVI. Benedek pápának az arcképe látható.

Figyelemre méltó kibocsátás a vatikáni ezüstérme is: a Menekültek 96. Világnapja alkalmából (2010. január 17.) XVI. Benedek ismét a kényszer-emigránsok iránti együttérzésre szólította fel híveit. Intésében célzott arra, hogy a világtörténelem legismertebb menekültje maga Krisztus volt. Az ezüstpénz érmeképe is azt a bibliai jelenetet örökíti meg, amikor Szűz Mária és József menekülnek a csecsemőgyilkosságokat elrendelő Heródes király elől, hogy megmentsék gyermekük, Jézus életét.

20 euró, Au .917, 6 g, 21 mm, 2010

50 euró, Au .917, 15 g, 28 mm, 2010