2011. november 17.

Finnország

150 éves a finn fizetőeszköz

Finn eurókFinnország az Orosz Birodalomhoz tartozott a 19. században, így hivatalos fizetőeszköze az orosz ezüstrubel volt. A finn parlament azonban saját valutát kért a cártól, mert „a rubel túl értékes, ezért használhatatlan az olyan szegény alattvalók számára, mint a finnek”. A furcsa, ámde helyénvaló érvelést II. Sándor elfogadta, és 1860-tól verni kezdték a sokkal kisebb súlyú és értékű finn márkát, amely negyed rubelt ért. A finn márka bevezetésének idei, 150. évfordulójára olyan emlékpénz jelent meg most, amelyet Finnországban bányászott aranyból vertek. Ezért az érme oroszlános oldalának jobb szélén a finn arany fémjele látható: kis körben egy szimbolikus rénszarvasagancs.

Minna Canth (1844–1897) írónő előtt egy ezüst emlékpénz tiszteleg. Az érmén egy tű és egy rajta átfutó cérna látható, amely arra utal, hogy az írónő egy függönyboltot vezetve és hét gyermeket nevelve kezdte irodalmi pályafutását. Írásainak témája a női egyenjogúság volt – erre utal a hátlapon a fél női álarc: csak az egyenjogúsági harc árán juthattak el a nők a teljes és valós énjük kibontakoztatásáig.

Eero Saarinen (1910–1961) a 20. század jelentős formatervezője és építésze volt. Leghíresebb művei az emlékpénzen is megjelenő „tulipánszék” és a St. Louis városában található „Boltíves kapu”. 192 m-es magasságával ez utóbbi az USA legnagyobb szobra; a Nyugat meghódításának emlékére épült 1965-ben.

100 euró, Au .917, 25,5 g, 38,6 mm, 2010

10 euró, Ag .925, 25,5, 38,6 mm, 2010