2011. november 17.

Olaszország

Itália és Európa művészete

Olasz eurókItália műremekeit ezüst, Európáét arany emlékpénzeken vonultatja fel az olasz nemzeti bank. Az 5 eurós a 700 éves nápolyi Santa Chiara kolostor templomát jeleníti meg, amelyet Anjou Róbert nápolyi király építtetett 1310-ben, hogy azután őt is ide helyezzék örök nyugalomra – az unokaöccse egyébként a mi Károly Róbert királyunk volt.

A 10 euróson a római eredetű Aquileia városának középkori templomai és térképrajza látható. Auqileia a szlovén határ mellett fekszik és egyike Olaszország legjelentősebb régészeti lelőhelyeinek.

A 20 euróson egy viking páncélsisak látható, amely nemcsak a skandinávok őseinek a haditudományokban való jártasságáról, de finom, aprólékos kidolgozásával a „barbár harcosoknak” tartott nép művészi hajlamairól is tanúskodik.

Külön megtiszteltetés számunkra, hogy az 50 euróson világszerte nagyra becsült festőnk, Szinyei Merse Pál (1845–1920) egyik vásznát reprodukálták: az 1897-es festmény a művész lányát, Szinyei Merse Rózsit ábrázolja. Mindkét veret hátoldalán – Európa jelképeként – egy tizenkét csillag alatt úszó olasz karavella látható.

5 euró, Ag .925, 18 g, 32 mm, 2010

10 euró, Ag .925, 22 g, 34 mm, 2010