2011. november 17.

Cook-szigetek, Lengyelország, Litvánia

A középkor legvéresebb csatája

CsatákA 600 évvel ezelőtt lezajlott Grünwaldi csatában a Német Lovagrend csapott össze a lengyel–litván államszövetséggel. A Német Lovagrend egy egyházi-katonai szervezet volt, amely a szentföldi sebesültek ápolására alakult a keresztes háborúk idején. Palesztinából visszatérvén a lovagok a Baltikum akkor még gyéren lakott területén telepedtek le, majd katonai erejükre támaszkodva egy saját államot hoztak létre. A fehér köpenyes, fekete keresztes lovagok első területszerzéseinek még a pogány balti oroszok megtérítése volt a magyarázata, de amikor a rend a katolikus lengyeleket és litvánokat kezdte támadni, a sértett felek összefogtak ellene. 1410. július 15-én Grünwald falu mellett a középkor legvéresebb ütközete zajlott: 40 ezer halott maradt a csatatéren. A vereség után a Német Lovagrend hanyatlásnak indult; a lovagok kései utódai ma betegápolással foglalkoznak. A rend székhelye Bécsben van, a Szent István-székesegyház mögötti nagymesteri palotában.

Lengyelország ovális ezüstpénzén a szövetséges seregek fővezére, II. Ulászló lengyel király, míg az érme hátoldalán az éppen zajló csatában egy a matt érmefelületből tükörfénnyel kiemelkedő lengyel harcos látható. A sárgarézötvözetből készült 2 zlotyin egy lengyel és egy litván gyalogost ismerhetünk fel, amint a lovagrend zászlajára taposva küzdi előre magát a csatában.

Litvánia kis nikkelpénzén csak szembenálló kopják szerepelnek, az ezüstpénz a gyalogosok összecsapását is megjeleníti, míg az aranypénzen már a lovasság ütközetét is láthatjuk. Mindhárom érmekép előterében, ötletesen utalva a csata végkimenetelére, egy letört német lovagrendi zászló hever a földön.

A Grünwaldi csata egyetemes történelmi jelentősége éppen elég indoknak bizonyult az egzotikus Cook-szigetek számára is, hogy ezüst emlékpénzt jelentessen meg az évforduló kapcsán, amelyen a korszakváltó csatának egy aprólékos, élethű ábrázolása és II. (Jagelló) Ulászló király színes felfestéssel készült arcképe jelenik meg.

2 zloty, Cu-Al-Zn-Sn, 8,15 g, 27 mm, 2010

10 zloty, Ag .925, 14,14 g, 32 mm, 2010