2006. április 6.

MAGYAR JUBILEUMI FORGALMI PÉNZEK

jubieumi pénzek

A Magyar Nemzeti Bank 2002-ben bocsátotta ki az első nem nemesfémből készült és a hétköznapi pénzforgalomba szánt, tehát az első igazi jubileumi forgalmi pénznek nevezhető érméjét, a Kossuth 100 forintost. A szabványos 100 forintos fémpénztől kinézetében és tulajdonságaiban csak a hátoldalán látható Kossuth-portréval különböző érméből 1 millió példányt vertek Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából. Ezt követte 2003-ban a Deák Ferenc szintén 200 éves születési évfordulójára kibocsátott 1 milliós példányszámú 20 forintos jubileumi forgalmi pénz, rajta a "nemzet bölcsének" arcképével. 2004-ben a már megszokott egymilliós mennyiségben az EU csatlakozást ünneplő 50 forintos veretet bocsátott ki az MNB a kerecsensólyom helyén látható magyar címerrel és a "Magyar Köztársaság az Európai Unió tagja" körirattal. Végül, amikor a tavalyi év áprilisában, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából kibocsátott - bár az Állami Pénzverdét csak 27 000 darab, díszcsomagolt példányban elhagyó - 10 forintos József Attila-érmével kiteljesedett a magyar jubileumi forgalmi pénzek sora, a Magyar Nemzeti Bank októberben szokatlan módon egy újabb 2005-ös kibocsátással lepte meg a közvéleményt: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felállításának 15. évfordulójáról megemlékező 50 forintossal. A pénz hátoldalán, a megszokott sólyom helyén egy gyermekrajz látható, és bár ebből az érméből az addigi jubileumi forgalmi pénzekhez képest dupla mennyiséget, azaz nem kevesebb, mint 2 millió darabot vertek, kevesen voltak azok, akik a visszajáró apróval ilyen érmét kaptak a boltban. Jubileumi forgalmi pénzeink, akárcsak a 2 eurós jubileumi forgalmi érmék, kibocsátásuk után gyorsan eltűnnek látókörünkből, ezért a gyűjtők számára várhatóan majd egyre becsesebb szerzeményekké válnak.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója