2011. november 17.

A 2010-es jubileumi forgalmi 2 eurósok

Eurógyűjtők kedvencei

Hogy az eurózóna-tagállamok ne csak emlékpénzeken, hanem készpénzforgalomba kerülő érméken is megmutathassák értékeiket és kifejezhessék legfontosabb törekvéseiket, minden tagállamnak joga van évente egy 2 eurós jubileumi forgalmi érmét kibocsátani, amelynek témája, érmeképe szabadon választható.

Az idén 11 ország élt a lehetőséggel, hogy 2 eurós jubileumi forgalmi érmét bocsásson ki. Belgium a 2010-es év második felére eső EU-elnökségéről emlékezett meg, 2 eurósán a hivatal logója látható. A kézzel írt kis „eu” betűk alkotta jelképet minden elnöklő tagország megörökli az előzőtől, azzal, hogy a színesben megjelenő motívumon a betűk vonalát az adott ország zászlója alkotja.

Franciaország a legnagyobb 20. századi francia államférfi, Charles de Gaulle arcképét helyezte 2 eurósára a „június 18-ai kiáltvány” 70. évfordulója alkalmából. 1940-ben de Gaulle tábornok ezen a napon olvasta be a londoni rádióban a francia néphez szóló üzenetét, amelyben kijelentette, hogy a német megszállók elleni háború az ország elesésével nem ért véget, és hogy vezetni fogja az ellenállást a végső győzelemig.

Németország a szövetségi állam tartományait bemutató, 2006-ban indított sorozatát folytatta a Brémának szentelt érmével. A 2 euróson Bréma városának jelképe, a városháza és Roland lovag, I. Károly frank király hadvezérének szobra jelenik meg.

A maratoni csata 2500. évfordulójáról emlékezetett meg Görögország a 2 eurós érmén, amelyen egy hoplita, avagy nagy pajzzsal és hosszú dárdával felfegyverzett harcos jelenik meg az ógörög ábrázolások stílusában. A görög városállamok i. e. 490-ben a maratoni csatában győzték le a rájuk törő perzsákat.

Olaszország a 200 éve született Camillo Bensónak (1810–1861), Cavour grófjának állított emléket egy az arcképével ellátott 2 euróssal. Cavour gróf a városállamokra és kisebb monarchiákra tagolódott 19. századi Itáliából a legerősebbnek, a mai Északnyugat-Olaszország és Szardínia területére eső Szárd–Piemonti Királyságnak volt a miniszterelnöke, és ebben a pozíciójában a forradalmár Garibaldi mellett ő tett legtöbbet az egységes Olaszország létrehozásáért.

Luxemburg az idén arra használta a jubileumi forgalmi 2 euróst, hogy uralkodásának 10. évfordulóján felköszöntse Henrik nagyherceget, a monarchia államfőjét; Henrik arcképe mellett a nagyherceg címere jelenik meg az érmén.

A majd ezeréves, egykori világhatalom Portugál Királyságot 1910-ben polgári forradalom törölte el. A köztársaság születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg Portugália a 2 eurós érmén, amelyen a gyakori szabadságjelkép, egy olajág-koszorús nőalak látható, háttérben az ország címerével.

San Marino Itália egyik legnagyobb festőjének, Sandro Botticellinek (1445–1510) állított emléket, amikor a művész halálának 500. évfordulóján a Tavasz című Botticelli-festményről egy szépséges fiatal nő arcképét kölcsönözte a 2 eurós érméjére.

Szlovénia az ország legrégebbi tudományos intézetéről, a 200 éve alapított Ljubljanai Botanikus Kertről emlékezett meg. Az érmét egy ritka virág, a csak Szlovéniában fellelhető Hladnikia pastinacifolia díszíti.

A córdobai katedrális páratlan „oszloperdőjét” láthatjuk Spanyolország 2 eurósán. A jelenleg katolikus templomként szolgáló épület eredetileg egy mór építésű 10. századi iszlám mecset, amely a spanyol értékek közül 1984-ben elsőként került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Végül a Vatikán 2 eurósán egy pásztor látható, amint egy oroszlán szájából kiszabadít egy bárányt. Ez a szimbolikus érmekép arra utal, hogy csakis a lélek pásztorai menthetik meg az embert a gonosztól, és azért került a 2 eurósra, mert XVI. Benedek pápa a papok évének nyilvánította 2010-et.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója