2011. november 17.

Egyesült Államok

A hősök kitüntetése

BecsületéremEgy arany- és egy ezüstérmével emlékeztek meg az USA legnagyobb katonai kitüntetéséről, a Medal of Honourról (Becsületérem), amelyet 150 éve alapítottak. Ezt kizárólag olyan katonáknak adományozzák, akik az életük kockáztatásával, messzemenően az elvárt kötelességeiken túl teljesítettek egy háborúban. A Medal of Honourt személyesen az USA elnöke adja át a kitüntetettnek – vagy a családjának –, hisz a hazafiak nem ritkán az életük feláldozásával vívják ki a kitüntetést. Az elmúlt másfél évszázadban mindössze 3470 Medal of Honourt osztottak ki; az elsőket az amerikai polgárháborúban, a legutóbbiakat az iraki beavatkozáskor. Az aranyérme előlapján Liberty, az amerikai szabadságjelkép látható az USA 1861-es zászlójával a kezében, a hátoldalon pedig a kitüntetés első változata kapott helyet. Az ezüstérme címletoldalán egy sebesült társát mentő amerikai katona látható, míg a hátoldalra a mai kitüntetések, a szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő Medal of Honourjai kerültek.

5 dollár, Au .900, 8,4 g, 21,6 mm, 2011

1 dollár, Ag .900, 26,7 g, 38,1 mm, 2011