2011. november 17.

Ausztrália

160 éve tört ki az ausztrál aranyláz

Aranyláz

1851-ben Edward Hargraves, egy angol aranyásó a Sydneytől 200 km-re nyugatra fekvő Bathurst közelében aranyat talált. Felfedezését bejelentette az új-dél-walesi kormányzónak, aki az aranyásási engedélyek kiadásáért felelős „földbiztossá” nevezte ki, valamint 10 000 angol fonttal jutalmazta. A szerencselovagok azonnal özönleni kezdtek a tartományba: néhány hónapon belül ezer aranyásási engedélyt adtak ki, és 1852-ben már 26,4 tonna aranyat termeltek ki Új-Dél-Walesben. Ugyanebben az évben 370 ezer bevándorló érkezett Ausztráliába, nagy részük az arany miatt!

Az egész világon Ausztráliában található a természetes állapotában legtisztább arany, amelynek kitermelése ma is folyik. 1986 óta, amikor Ausztrália belépett a befektetési aranyérmék piacára, a nemesfémkincs jó része befektetőérmékké változik a Perthi Pénzverőben. A „gold nugget”-nek, avagy „aranyrögnek” nevezett befektetőérme 1 kg-os változatán minden évben a vörös kenguru látható, a kisebb súlyú vereteken évente változó kenguruképek jelennek meg. Ausztrália két másik nemzeti jelképpel díszítve ezüst befektetőérméket is kibocsát: évente változó érmeképpel 1990 óta kapható az „ezüst kookaburra”, 2007 óta pedig az „ezüst koala”. Minden befektetőérme előlapján egységesen II. Erzsébet királynőnek, Ausztrália államfőjének az arcképe látható, hisz a kontinensnyi ország a mai napig parlamentáris monarchia maradt.

„gold nugget”, Au .999, 1 kg, 1, 1/2, 1/4 és 1/10 uncia

„ezüst kookaburra”, Ag .999, 1 kg, 10 és 1 uncia