2011. november 18.

Ausztria

A tudomány és a kultúra úttörői

Tudomány, Kultúra

Graz városa büszkélkedhet Európa legrégebbi általános múzeumával, melyet I. Ferenc császár öccse, János főherceg alapított 1811-ben. Az arany emlékpénzen szereplő 200 éves Universalmuseum Joanneumnak 13 osztrák városban van épülete, amelyekben 4,5 millió műalkotást és történelmi emléket állítanak ki.

Az a virágzás, amelynek köszönhetően Ausztria kulturális nagyhatalom lett, Mária Terézia alatt kezdődött. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727–1817) világhírű holland természettudós például a királynő meghívására lett a selmecbányai bányászakadémia alapító tanára. Jacquin 1754-ben egy öt éves Karib-tengeri expedíción vett részt, amelyről páratlan növény- és ásványgyűjteményt hozott a Schönbrunni kastélyba – útjának egy 20 eurós ezüstpénz állít emléket.

A következő ezüstérme egyik oldalán egy Mars-szonda közlekedik a vörös bolygó felszínén – a pénz nióbium magja ezért kapott vörös festést –, míg a másik oldalán egy android látható. Az érme tervezője a széttárt karú robottal Da Vinci Vitruvius-tanulmány néven elhíresült anatómiai rajzára utalt, mintha csak azt kérdezné: vajon helyettesíthető lesz-e valaha az ember egy robottal?

Végül az osztrák tartományok címereit felvonultató szögletes ezüstpénzen a bécsi Stephansdom „Pummerin” névre keresztelt, 300 éves harangja látható. Az érmén négy dátumot tüntettek fel, mert a II. világháború végén találat érte a tornyot, a „Pummerin” pedig lezuhant és darabokra tört, de 1952-ben újraöntötték. Húsz tonnájával ez Ausztria legnagyobb harangja, amelyet csak különleges alkalmakkor, például karácsonykor szólaltatnak meg.

50 euró, Au .986, 10 g, 22 mm, 2011

20 euró, Ag .900, 18 g, 34 mm, 2011