2011. november 18.

Benin

Virágkedvelő harcosok

RózsaNyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partján évszázadokig létezett egy bennszülött királyság, Dahomey, amelyet olyan harcias törzsek, felfegyverkezett amazonok laktak, hogy az európai utazók „Fekete Spárta” néven emlegették az országot. Dahomeyt végül a franciáknak sikerült meghódítani a 19. század végén. A gyarmat 1960-ban függetlenséget nyert, 1975-től pedig Benini Köztársaságként szerepel a térképeken – nevét a térségben egykoron fennállt fekete királyságról kapta. Beninben az ezredfordulóig polgárháború dúlt, de az elmúlt évtizedben már több demokratikus választást is tartottak, így Afrika egyik mintaországává vált. Mintha csak a harcos múltat kívánnák elfeledtetni, legújabb emlékpénzükön például egy színes felfestéssel készült vörös tearózsa látható. Ez már a nemzetközi gyűjtői körökben közkedvelt „A világ híres virágai”-érmesor negyedik darabja, amelynek további különlegessége, hogy a rózsa megdörzsölésével annak illatát is érezhetjük.

Adatok: 100 nyugat-afrikai frank, Cu-Ni, 27 g, 38,61 mm, 2011

HúsvétHúsvét