2006. április 6.

2 eurós jubileumi forgalmi pénzek - gyorsan ritkasággá válnak

Európai Parlament

Az eurózóna minden tagállamának évente egyszer jogában áll egy 2 eurós jubileumi forgalmi pénzt kibocsátani. Ezeknek az érméknek a tulajdonságai és a címletoldalai teljesen megegyeznek a szabványos forgalmi 2 eurósokéval, és törvényes fizetőeszköznek számítanak az egész euróövezetben. Ami különlegessé teszi őket, az a nemzeti oldalukon látható, valamilyen évfordulóról megemlékező felirat és motívum, valamint ritka előfordulásuk a hétköznapi pénzforgalomban.

A jubileumi forgalmi pénzek kibocsátása természetesen nem Európai Uniós találmány. A világ legkorábbi olyan forgalmi érméi, melyeket egy-egy fontos esemény kapcsán bocsátottak ki, még az ókorból származnak. Ismerünk több, a IV. századi Indiában, az Gupta uralkodói család által veretett aranypénzeket melyek politikai sikerekről és házasságokról emlékeznek meg. Később, a modern kori nemzeti bankok létrejöttével rendszeressé vált a jubileumi forgalmi pénzek kibocsátása. Általában egy ország történelmének fontos évfordulóin, egy nemzet legnagyobbjainak születésével, elhalálozásával kapcsolatos kerek dátumokon, vagy éppen a fontos nemzetközi politikai, természetvédelmi vagy sportesemények alkalmából adnak ki ilyen érméket.
A jubileumi forgalmi pénzeknél az érme hátoldalán szerepeltetett személynek vagy eseménynek szóló tiszteletadás az elsődleges cél, ezért fontos a pénzek tetszetős kivitelezése. Így ezek megalkotására a nemzeti bankok pályázatot írnak ki, melyekre neves éremművészek nyújtják be tervezeteiket. Ha szép és ötletes éremterv nyeri a pályázatot, a jubileumi forgalmi pénz nem csak fizetőeszközzé, hanem egyben a kibocsátás koráról és egy nemzet kultúrájáról árulkodó kisplasztikai műalkotássá is válik. A jubileumi forgalmi érméket, mivel a hétköznapi pénzforgalomba szánják őket, általában jóval nagyobb példányban verik, mint a nemesfém emlékpénzeket. Mégis, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekkel a pénzekkel szinte lehetetlen a hétköznapi használatban találkozni. Különösen érvényes ez az Európai Unió közös valutát használó tagállamainak 2 eurós jubileumi forgalmi pénzeire, melyek átlagosan 1-8 millió példányban készülnek. Ez az eurót használók számához képest kis pénzmennyiség a közös fizetőeszköz szabad áramlása miatt rövid idő alatt szétszóródik az eurózónát alkotó 12, és a további 3 társult ország összesen 300 millió lakosa között. Ezért a jubileumi forgalmi 2 eurósok, legyenek bár többmilliós példányszámú kibocsátások, a hétköznapi pénzforgalomban nagyon gyorsan ritkasággá, és ez által kívánatos és értékes darabokká válnak a gyűjtők számára.
A 2 eurós jubileumi forgalmi pénzek sorát 2004-ben az athéni nyári olimpiai játékok alkalmából Görögországban kibocsátott érme nyitotta meg. Ennek a 2 eurósnak a nemzeti oldalán egy ógörög diszkoszvető szobra látható, amely mellett az "ATHENS 2004" felirat, az olimpiák nemzetközileg ismert ötkarikás jele, és egy görög betűs címletmegjelölés kapott helyet.

Német 2 euró

A 2 eurós jubileumi forgalmi pénzek közül legnagyobb ritkasággá várhatóan az euróövezethez társult három törpeállamnak, Monacónak, San Marinónak és Vatikánnak az érméi válnak, mert ők veretik a legkisebb példányszámban ezeket a különleges pénzeket. Eddig a legkisebb darabszámú 2 euróst Vatikán adta ki 2004-ben 100 ezer példányban a pápai állam megalapításának 75. évfordulójára. A 2004-es veretek közül említésre méltó még az EU bővítésének alkalmából Finnországban kiadott 2 eurós: az érme egy stilizált oszlopot ábrázol, amelyből 10 fiatal növényi hajtás tör felfelé. A hajtások az új tagállamokat jelképezik, míg az EU-feliratos oszlop a növekedés biztos alapját, a régi Európai Uniót jeleníti meg. A tavalyi év egy nemzetközi jelentőséggel is bíró 2 eurós jubileumi forgalmi pénzét Spanyolország bocsátotta ki Cervantes az európai regényirodalom alapkövévé vált Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című műve első kiadásának 400. évfordulójára. Az érmén Don Quijote lándzsás alakja látható a háttérben két szélmalommal, míg tőle balra, akárcsak a szabványos spanyol 2 euróson, mélyítetten verve az "ESPANA" szó és a spanyol királyi pénzverde jele szerepel. Az eurózóna tagállamai összesen eddig 12 jubileumi forgalmi 2 euróst bocsátottak ki, de már több ország tervbe vett 2 eurós jubileumi forgalmi érméiről is tudunk, így - a gyűjtők legnagyobb örömére - várhatóan egyre sűrűbben jelennek majd meg újabb veretek.

jubileumi eurók
Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója