2011. november 18.

Új jubileumi forgalmi 2 eurós érme

Szlovák eurón a Visegrádi Négyek

Az eurózóna-tagországok évente egy tetszőlegesen választott témájú jubileumi forgalmi 2 eurós érme kibocsátására jogosultak. Északi szomszédunk az idén a Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország között 20 éve fennálló Visegrádi Egyezményről emlékezett meg.

Visegrádi Négyek

Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság elnöke, Václav Havel, az akkori Csehszlovák Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke 1991. február 15-én a Visegrádi várban aláírták a Visegrádi Egyezményt. A Szovjetunió katonai és politikai ellenőrzése alól frissen felszabadult országok társulása volt ez, amely azon a felismerésen alapult, hogy közös fellépésük jobb eredményeket hozhat az Európai Uniós és a NATO-integráció terén.

Középkori előzmények?

A 14. század első felében felemelkedőben lévő lengyel, cseh és magyar királyságokat IV. Lajos német-római császár igyekezett megfékezni. A Magyar Királyság számára fontos kereskedelmi utak egy része a Német-római Birodalmon, ezen belül Ausztrián vitt keresztül, amely egyre sanyargatóbb vámokat vetett ki Károly Róbert alattvalóira. A közép-európai királyságok helyzetét Béccsel szemben tovább gyengítette III. Kázmér lengyel királynak és Luxemburgi János cseh királynak a viszálykodása. Károly Róbert 1335-ben Visegrádon találkozót szervezett, ahol kibékítette a két uralkodót, majd hármas egyezményt kötöttek a Brünn (ma Brno, Csehországban), Kassa és Lemberg (ma Lviv, Ukrajnában) vonalon létesítendő szabad kereskedelmi útról, amelyen mindhárom ország megkerülhette a Bécs által kivetett sarcot. A találkozó későbbi folyományaként Károly Róbert fia, Nagy Lajos a gyermektelen Kázmértól a lengyel trónt is megörökölte.

A Visegrádi Országok korunkban

A Visegrádi Egyezményt aláíró országok – amelyek száma négyre nőtt Csehország és Szlovákia 1993-as különválásával – sikeres együttműködésről tettek tanúbizonyságot: Lengyel-, Cseh- és Magyarország 1999-ben együtt került be a NATO-ba (Szlovákia 2004-ben lett tag), és mind a négy ország az Európai Unió tagja lett 2004-ben. Ezután a V4-ként is emlegetett országok új célja gazdasági érdekeik közös képviselete lett az EU-ban. Mindemellett páratlan az a kulturális együttműködés, amelyet a négy ország megvalósított. 2000-ben pozsonyi székhellyel hozták létre a Nemzetközi Visegrádi Alapot, amely a tagországok kulturális, oktatási és tudományos együttműködését szolgálja. Az államok befizetéseiből az alap évi kb. 2,5 millió euróval támogat kulturális és tudományos programokat, valamint diákok százai részesülnek az alap ösztöndíjaiból, hogy külföldön tanulhassanak a V4-ek valamelyik egyetemén. A Visegrádi Országok legutóbbi találkozója 2010 októberében Pozsonyban volt, ahol a külügyminiszterek közös nyilatkozatban támogatták Horvátország EU-csatlakozását és az összes többi nyugat-balkáni ország európai integrációját.

A V4-ek egy szlovák eurórémén

A Szlovák Nemzeti Bank 2010-ben kiírt nyilvános pályázatára 30 anonim érmeterv érkezett, amelyből szakmai bizottság választotta ki a három legjobb tervet. A pályázók adatait rejtő borítékok felnyitása után derült ki, hogy az 1. és a 2. legjobb érmeterv is egyazon körmöcbányai művésztől, Miroslav Rónaitól származik (akinek, a vezetékneve alapján, magyar kötődése is lehet). A megvalósult 2 eurós jubileumi forgalmi érmén a négy tagország térképe látható, amelyek felett egy V betű, benne pedig egy római IV-es látható – a kitalált védjegy olyan jól néz ki, hogy akár a Visegrádi Négyek logója is lehetne, hisz a szövetségnek egyelőre nincs hivatalos emblémája. A 2. helyezett érmeterv négy zászlót és egy fát – mint a közös gyökerek jelképét – jelenít meg, a 3-ként kiemelt, rokonszenves érmeterv pedig, Patrik Kovačovský munkája négy puzzlejáték-elemmel jelképezte a Visegrádi Országok sikeres összefogását.