2011. november 18.

Szlovákia

Közös történelmünk a kultúra tükrében

Szlovák eurók

Ezüst 10 euróssal emlékeztek meg Szlovákiában a 150 évvel ezelőtt kibocsátott „Szlovák nemzeti memorandumról”, amelyben a korabeli szlovák politikai és kulturális elit – őket ábrázolja az érme –, kultúrája, nyelve széles körű használatának lehetőségét követelte a magyar kormánytól.

Ezüst 10 euróst kapott a Besztercebányán született Ján Cikker (1911–1989) is, a modern szlovák komolyzene legnagyobb alakja. A zeneszerző Prágában és Bécsben tanult, majd a pozsonyi művészeti akadémián tanított. Elismertségét jól példázza, hogy 1979-ben még az UNESCO-tól is kitüntetést kapott.

A harmadik 10 eurós Szlovákia legrégebbi írásos emlékéről, a Zobor-hegyi apátság leveléről emlékezik meg. A 900 éves dokumentum Könyves Kálmán idejéből, 1111-ből származik, amikor Nyitra városa mellett bencés kolostor állt. Az emlékpénz egyik oldalán levelet fogalmazó szerzeteseket láthatunk, míg a másik oldalon a latin nyelvű okirat egy részletét reprodukálták.

Nagyszombat az egyik leggazdagabb kulturális örökséggel bíró település Szlovákiában. Számos temploma közül a 14. századi Szent Miklós templom a legérdekesebb, amelynek Könnyező Szűz Mária képe a legenda szerint a török, majd a kuruc–labanc harcok idején is vért könnyezett. A város oltalmazójaként a Szűzanya képe is helyet kapott az érme címletoldalán.

Az utolsó 2011-es szlovák kibocsátásnak tervezett decemberi aranypénz az első szlovák fejedelmet, Pribinát (839–861), a Nyitrai Fejedelemség uralkodóját örökíti majd meg. Pribina pogány volt, de engedélyezte egy templom építését Nyitrán, amelyet a salzburgi érsek szentelt fel – ez a ma is álló épület látható az arany 100 eurós címletoldalán.

10 euró, , Ag .900, 18 g, 34 mm, 2011

20 euró, Ag .925, 33,63 g, 40 mm, 2011