2006. április 6.

Bartók Béla, Ford T-modell

Ford-T

A Bartók emlékének szentelt ezüstérme az "EUROPA" elnevezésű Európai Uniós emlékérme-program részeként jelenik meg márciusban. A program jellegzetessége, hogy a benne résztvevő érmék évente meghatározott közös témával és azonos lógóval, ún. Euro-Star emblémával jelennek meg, így az emlékpénzek tulajdonképpen egy különleges európai érmesort alkotnak. Az MNB februárban kibocsátott másik újdonsága a Ford T-modell magyar tervezőinek, Galamb Józsefnek és Farkas Jenőnek állít emléket.

Bartók Béla

A Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmén a zeneszerző portréja és aláírása mellett látható az E betűből és egy csillagból összeálló kis Euro-Star embléma, amely az EUROPA-programba kapcsolja az 5000 forint névértékű, 925-ös finomságú ezüstpénzt. A nemzetközi érmekollekció témája 2004-ben az "Európai Unió kibővítése" volt, 2005-ben, pedig a "Béke és a szabadság". Az idén a "Nagy európai személyiségek" képezik a program közös nevezőjét, így osztrák szomszédjaink természetesen egy Mozart-ezüstérmét láttak el Euro-Star emblémával. De nem csak nagy zeneszerzőket lehet az érméken szerepeltetni, az olaszok például a polihisztor Leonardo da Vinci, az írek, pedig az Nobel-díjas író Samuel Beckett arcképével ellátott emlékpénzzel gazdagítják az érmesort. Magyarország egyébként Csehország társaságában a tíz új EU-tagállam közül elsőként csatlakozik az EUROPA-programhoz, de megelőzve a cseheket, akiknek a szintén zeneszerző Jaroslav Jeľeknek emléket állító érméje csak szeptemberben kerül majd kibocsátásra. A magyar ezüstérme különlegessége, hogy a pénz élén a "Bartók Béla" peremfelirat olvasható. Az érme előlapján Bartók Béla egyik legkedvesebb időtöltésére, népzenei gyűjtői munkájára utalva erdélyi népművészeti fafaragványok motívumai láthatók.

Bartók Béla 5000 forint

Az Euro-Star embléma jelzi, hogy az MNB Bartók-emlékpénze része az EUROPA-program "Nagy európai személyiségek" című 2006-os érmekollekciójának. A Bartók-érme szokatlanul nagy, 25 000-es példányszámban lett kibocsátva, de tekintve Bartók ismertségét szerte a világban, az emlékpénz az utolsó darabig gyorsan el fog kelni, és nem kevés példány külföldön talál majd gazdára.

Galamb József

Az MNB februárban kibocsátott másik újdonságának, a Ford T-modellt ábrázoló 1000 forint névértékű, réznikkel emlékpénznek az aktualitását az adja, hogy Galamb József éppen 125 évvel ezelőtt született Makón. A Budapesten diplomázott fiatal gépészmérnök 1904-ben az autó világkiállításra hajózott át az Egyesült Államokba, majd a detroiti Ford autógyárban helyezkedett el tervezőként. Ott ismerkedett meg Farkas Jenővel, a gyár egy másik mérnökével. Miután megvalósította Henry Ford néhány újítási elképzelését, az autógyáros felismerte Galamb József tehetségét, és őt bízta meg egy gazdaságos árban mindenki számára elérhető új autó tervezésével. Csakhamar megszületett a Ford T-modell, amely igazi álomautó volt: könnyen vezethető, megbízható, olcsó, és nem utolsósorban 20 lóerős teljesítményével 65 km/óra végsebességre képes, ami akkoriban tekintélyes eredménynek számított. A Ford T-modellt futószalagos összeállításnak köszönhetően olcsón és gyorsan lehetett gyártani, így alulkínálhatatlan 850 dolláros árával rövid időn belül világsiker lett. 1927-ig 15 milliót gyártottak belőle, és az óta a szakértők többször is az évszázad autójának titulálták - ezért az MNB a szép küllemű, különleges formájú emlékpénzzel méltó emléket állított a Ford T-modell újításokra oly fogékony tervezőinek, Galamb Józsefnek és Farkas Jenőnek.

Ford-T 1000 forint

"A magyarok szerepe a világ műszaktudományos fejlődésében" a címe annak az érmesornak, melyet tavaly indított a Nemzeti Bank az első magyar postaautót bemutató 500 forint névértékű négyszög alakú érméjével, és most a Ford T-modell tervezőinek emléket állító, de már 1000 forintos névértékű érmével folytatott. 2002-ben az MNB kibocsátott már két 500 forintos négyszögletes érmét, melyek magyar tudósok találmányait - Rubik Ernő "bűvös kockáját", illetve a matematikus Kempelen Farkas sakkozógépét - mutatták be.

Golden Gate hídGolden Gate híd