2011. november 21.

Városok jelképei emlékpénzeken

Az európai építészet remekei

Az építészet a kultúra leglátványosabb megjelenési formája: az egyiptomi piramisok vagy a Nasca-sivatag rajzai még a világűrből is látható alkotások, amelyek évezredeken át hirdetik, hogy a Föld nevű bolygón egy egyedülállóan kreatív lény lakik: az ember.

Európai építészet

A dolmenektől a felhőkarcolókig

Az európai építészet legkorábbi emlékei az őskori dolmenek. Ezek felállított kőtömbök, amelyekre vízszintesen egy lapos követ helyeztek. Máig rejtély, hogy az őskorban hogyan sikerült ezeket megépíteni. Egyes tudósok szerint vallási jelentőségük volt, mások temetkezési helyként, megint mások asztrológiai megfigyelések helyszíneként említik őket. A világ leghíresebb ilyen kőépítménye a skóciai Stonehenge, kb. i. e. 2500-ból.

A későbbi európai kultúrák – mint az ógörög vagy a római – templomait, palotáit már kevesebb rejtély övezi, hisz nem egy közülük még ma is áll, gondoljunk csak Athénben az Akropoliszra, vagy Rómában a Forum Romanorumra. Mindazonáltal több ókori építészeti alkotás ma is tisztelettel tölti el a múlt kutatóit, hisz nem teljesen világos, hogyan hozták létre például a „világ hét csodáját”, a babiloni függőkerteket vagy a rhodoszi kolosszust, a terpeszben álló óriási Héliosz-istenszobrot, amely Rhodosz kikötőjének kapuját alkotta.

A középkortól napjainkig már kevesebb az építészettörténeti rejtély: a gótikától kezdve már tervrajzok is fennmaradtak, de nemcsak az épületekről, hanem a megépítésükhöz kitalált szerkezetekről is. Így a reneszánsz, a barokk, vagy a 19. század féltucatnyi stílusának műhelytitkait már jól ismerjük. Az elmúlt évezred új és új irányzatokat ugyan bőven hozott, de az alkotások monumentalitásban nem tudták felülmúlni az ókoriakat. A nagy áttörést a száz évvel ezelőtti technológiai forradalom, a hegesztés és a vasbeton feltalálása hozták meg. A 19. század végétől napjainkig Európában olyan modern építészeti csodák születtek – gondoljunk csak a 300 m magas Eiffel-toronyra, vagy a brüsszeli Atomiumra – amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Zsenik, mérnökök, őrültek

A művészettörténet Julius Caesar hadmérnökét, Vitruviust (kb. i. e. 80–15) tekinti az első ismert európai építésznek. Vitruvius nemcsak hajítófegyvereket, vízvezetéket és templomot tervezett, hanem megírta az Építészetről tíz könyvben című munkáját. Ebben még az emberi test arányainak tárgyalására is kitér – megihlette például Leonardo da Vincit is, aki a könyv olvasása közben készítette híres Vitruvius-tanulmányát, amelyen széttárt karú és lábú emberalakot rajzolt egy körbe és egy négyzetbe.

Da Vinci maga is tervezett épületeket, de számos megvalósult műve közül – festmények, szobrok, gépek – éppen ezekből egy sem maradt az utókorra. Ma már azt sem tudjuk, vajon mecénás hiányában nem épültek-e fel, vagy, akárcsak repülője, helikoptere, épülettervei is túl „őrültnek” bizonyultak a kortársak számára.

Az „őrült” jelzőt ugyanis nem ritkán akasztották éppen építészekre – talán azért váltottak ki mindig ilyen heves indulatokat, mert alkotásaikat még akkor sem lehet eldugni egy múzeum mélyére, ha nem jól sikerültek. Akár örökre ott maradhatnak a köztereken, a lakosság bosszúságára vagy örömére. Ennek tipikus példája volt Antoni Gaudí (1852–1926) katalán építész is, akit „organikus”, azaz „élő”, növényekre, gombákra emlékeztető épületei miatt kortársainak egy része zseninek, másik része őrültnek titulált. A mélyen vallásos Gaudi még idős és gazdag építész korában is papucsban, spárgával megkötött nadrágban járt ki élete főművének, a barcelonai Sagrada Familia templomnak az építkezésére. Az elmúlt évszázad őt igazolta: épületei turisták százezreit csalják a katalán fővárosba, templomát pedig arany emlékpénzen örökítette meg a hálás utókor.

HúsvétHúsvét