2011. november 21.

Kína

Egy évszázad a forradalom útján

1911-ben polgári forradalom vetett véget a 4000 éves kínai császárságnak. A gyermek császárt száműzték, az új államforma a köztársaság lett. Sajnos a demokrácia nem tartott sokáig, mert a II. világháború lezárultáig egymást követték a polgárháborúk, amelyekből – immáron több, mint fél évszázada – a kommunisták kerültek ki győztesen. A forradalmi harcról emlékezik meg az ezüstérme csatajelenete, míg az aranypénzen Szun Jat-szen, az első forradalom vezére, a „kínai köztársaság atyja” látható.

A Kínai Népköztársaság egy másik, nemzetközi évfordulóról is megemlékezett: az idén 50 éves a WWF, a Természetvédelmi Világalap, amelynek jelképeként annak idején éppen egy kínai állatritkaságot, a pandát választották. Ez a logó látható az aranypénzen, míg az ezüstérmén két védett kínai faj, a tibeti antilop és a hegyi juh láthatók.

Végül a híres Pekingi Operáról is megemlékezett három érme. A Távol-Kelet színháza és operája merőben eltér az európaitól: a hiedelemvilágból merítő előadásokon a színészeket erősen kifestik, sőt, jelmezeket viselnek. Az arany- és a két ezüstpénzen a kínai operákban használatos álarcok jelennek meg, amelyek az értő közönség számára különféle erényeket jelképeznek.

10 jüan, Ag .999, 1 uncia, 40 mm, 2011

100 jüan, Au .999, 1/4 uncia, 22 mm, 2011