2011. november 21.

Csehország

Egy nemzeti kultúra oszlopfői

Csehország

400 éve halt meg Petr Vok z Rozmberka (1539–1611) reneszánsz főúr, a legbefolyásosabb középkori cseh dinasztia utolsó sarja. Főbírók, hadvezérek kerültek ki a családból, de az utolsó sarj, Petr Vok egész életét ma is fennálló páratlan könyvtárának egybegyűjtésére tette fel. Az arcképét megjelenítő ezüstpénz címletoldalán a Rozmberka-család által alapított Vyšší Brod-i cisztercita kolostor látható.

Szintén egy nagy reneszánsz könyvbarátnak állít emléket a következő, könyvekkel díszített ezüstérme: Jiri Melantrich (1511–1580) a legelterjedtebb cseh Biblia-fordítás kiadója volt Prágában.

A következő ezüstpénzen a szimfonikus zenekari hangszerek az 1811-ben alapított 200 éves Prágai Zeneakadémiát, Európa első konzervatóriumát jelképezik, amely olyan tekintélyes volt a 19. században, hogy néhány híres zeneszerző az önéletrajzát meghamisítva állította, hogy a prágai konzervatóriumban tanult.

A 200 koronások sorát Jan Kaspar (1883–1927), az első cseh repülős emlékpénze zárja. Bár Kaspar korábban is repült a híres francia repülőstől, Blériot-tól vásárolt gépével, az érme arról emlékezik meg, hogy a cseh pilóta 1911-ben már saját készítésű monoplánjával emelkedett a levegőbe.

Az 500 koronás Karel Jaromír Erben (1811–1870) arcképét jeleníti meg, akit nyugodtan nevezhetünk a cseh Arany Jánosnak. Erben nemcsak gyönyörű versek százait hagyta az utókorra, de akárcsak a mi Aranyunk, tudományos munkásságot is végzett: 500 cseh népdalt gyűjtött össze, valamint a Cseh Nemzeti Múzeum levéltárát vezette.

A cseh újdonságok sorát egy arany 5000 koronás zárja, amely a „Cseh hidak” sorozatból Stríbro városka reneszánsz hídját örökíti meg. Stríbro a nyugat-csehországi Pilsen tartományban található, kőhídja a Világörökség része.

200 cseh korona, Ag .925, 13 g, 31 mm, 2011

500 cseh korona, Ag .925, 25 g, 40 mm, 2011