2011. november 21.

Izrael

A Holt-tenger

SékelekIzrael és Jordánia határán fekszik a két ország egyik legfőbb turistalátványossága, a Holt-tenger, amelynek műholdfelvételét jelenítik meg az izraeli emlékpénzek. A Holt-tenger a természet egyik csodája: sókoncentrációja miatt olyan sűrű, az emberi test lebeg a felszínén. Növény- és állatvilága nincs, a környék bibliai tájaira viszont annál inkább jellemző az érmeképen szintén szereplő vadkecske, amely akár a Közel-Kelet jelképe is lehetne. A Holt-tenger 420 méterrel a tengerszint alatt fekszik, feneke pedig 795 méter mélyen található – ezek Földünk legmélyebb szárazföldi pontjai.

A másik izraeli érmesor már a jövő évi nyári olimpiára izzítja a hangulatot. A zsidó állam atlétái még soha nem nyertek érmet gimnasztikai számokban. A női talajtornász kecses alakja az ezüst- és aranyérméken mintegy biztatásul szolgál az izraeli olimpikonoknak, hogy 2012-ben legalább egy gimnasztikai aranyéremmel térjenek haza a londoni játékokról.

1 új sékel, Ag .925, 14,4 g, 30 mm, 2011

2 új sékel, Ag .925, 28,8 g, 38,7 mm, 2011