Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2011. november 21.

Jubileumi forgalmi 2 eurósok a 2011-es évben

Évfordulók és nemzeti hősök

A gyűjtők olyan lázasan várják az eurózóna miniállamainak 2 eurósait, hogy ezeknek csak a kisebb része kerül a pénzforgalomba, a kibocsátások nagyobb részét a nemzeti bankok díszcsomagolásban értékesítik.

Jubileumi eurók

A fentiek fényében, akinek valamelyik törpeállam (Vatikán, San Marino, Monaco) jubileumi forgalmi 2 eurósával adnak vissza a boltban, szerencsésnek mondhatja magát. Bár egy ilyen „szerencsepénzt” nem biztos, hogy „jó ómen” továbbadni, ha valaki mégis az értékesítés mellett döntene, érméjéért akár több száz eurót is kaphat a nemzetközi árverési honlapokon! Mindez jól mutatja, hogyan növekszik évről évre a jubileumi forgalmi 2 eurósok gyűjtőinek szenvedélyes tábora.

Évfordulók és ünnepi események

Luxemburg arról emlékezett meg az idén, hogy János nagyherceget édesanyja, az akkori uralkodó, Sarolta nagyhercegnő 50 évvel ezelőtt nevezte ki trónörökösnek. Az érmén kettejük arcképe előtt János fia, a jelenleg uralkodó Henrik nagyherceg látható. Monaco pedig egy kettős portréval ünnepelte – 148 ezer db érmén – az uralkodó, II. Albert nyáron kötött házasságát Charlene Wittstock dél-afrikai úszónővel.

Görögország a nyáron Athénben megtartott XII. Speciális Olimpiáról emlékezett meg, amely 1968 óta a szellemi fogyatékossággal élők világversenye. A Vatikán a katolikus ifjúsági világtalálkozót, az idén Madridban megrendezett 26. Ifjúsági Világnapot tartotta fontos eseménynek, amelyről mindössze 115 ezer veret készült. Franciaország a világ legnagyobb szabadtéri zenei felvonulását, a Zene Ünnepét népszerűsítette. Végül Finnország a 200 éve alapított nemzeti bankjáról emlékezett meg, amely – akárcsak az érmén látható hattyú – kétszáz éve vette védőszárnyai alá a korabeli fizetőeszközt, a finn márkát.

Nemzeti hősök

A jubileumi 2 eurósok másik legnépszerűbb témája a megemlékezés egy-egy nemzet legnagyobb szülötteiről. Hollandia a művelődéstörténet egyik legnagyobb filozófusa, Rotterdami Erasmus előtt tisztelgett, betűvetés közben jelenítve meg az idős humanistát. San Marino Giorgio Vasariről emlékezett meg a reneszánsz építész egy festménye, a „Judit lefejezi Holofernészt” reprodukciójával, bár erre a ritka 2 eurósra – csak 130 ezer darabot vertek belőle – Vasari főműve, a firenzei Uffizi palota talán jobban illett volna. Portugália nagy felfedezőkben bővelkedik, az 500 éve született Fernao Mendes Pinto, akinek hajója az érmén megjelenik, például Etiópiát, Indiát, Kínát érintve egészen Japánig jutott el. Belgium Isala van Diestnek, az 1879-ben diplomát szerzett első belga orvosnőnek, valamint Marie Popelinnek, a 1888-ban doktorált első belga jogásznőnek állított emléket. Szlovénia pedig egy háborús hőséről emlékezett meg: a Stane fedőnevű Franc Rozman partizántábornokként a II. világháborúban vesztette életét.

Politika

Egy fémpénz politikai üzenetek közvetítésére is kitűnően alkalmas, hiszen a polgárok milliói kerülnek kapcsolatba vele naponta. Szlovákia a Visegrádi Négyek megalapításának 20. évfordulóját örökítette meg 2 eurósán, míg Málta arról emlékezett meg, hogy az egykori brit gyarmaton 1849-ben tartották az első szabad választásokat. Tizenkét évvel később viszont már egy új mediterrán állam született, a több kis hercegségből egyesült Olaszország, amely létrejöttének 150. évfordulójáról emlékezett meg.

Építészet

Az építészeti remekek persze mindig kedvelt témái az érmekibocsátásoknak, hisz egy-egy ismert palota vagy híd egy egész ország jelképe lehet. Ezt felismerve Németország a tagállamait bemutató érmesorában mindig egy az adott szövetségi államra jellemző épületet tesz a 2 eurósra: ezúttal Észak-Rajna-Vesztfáliát a Kölni dóm jelképezi az érmén. A 2011-es jubileumi forgalmi 2 eurósok sorát a 13. századi mór Alhambra palota zárja, amelyet Spanyolország tartott fontosnak megismertetni az eurózóna polgáraival.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény

Real Time Analytics