2012. január 16.

Az MNB 2012-es kibocsátási programja

Művészet, tudomány, sport és történelem

Talán a nyilvánosság bevonásának is köszönhető, hogy a Nemzeti Bank több tekintetben is kiegyensúlyozott kibocsátási tervet készített a 2012-es évre. A fenti négy témában hat ezüst, két arany és két réz-nikkel emlékpénz lát napvilágot az idén, így minden gyűjtő talál majd az érdeklődésének és az anyagi lehetőségeinek megfelelő érmét.

Madách, Reményi

Magyarok a világirodalomban

A világirodalom egyik leghíresebb drámájáról emlékezünk meg néhány nap múlva, amikor január 12-én az Ember tragédiája első kiadásának 150. évfordulóján az MNB kibocsátja az első idei ezüst emlékpénzt, hisz Madách Imre (1823–1864) drámai költeményét már néhány évvel 1862-es megjelenése után világnyelvekre fordították le. A filozofikus mű főhősét, Ádámot Lucifer aljas szándékkal egy csodálatos utazásra viszi előre az időben, hogy megmutassa neki a leendő emberiség történetének legfontosabb állomásait. A színjáték végén bibliai ősapánk az emberi lény rossz természetével és szenvedésekkel teli életével kapcsolatos kilátások ellenére sem taszítja el magától Évát, aki születendő gyermeküket hordja a szíve alatt, nem veszíti el hitét utódaiban, az emberiségben. Madách az 1848-as forradalom alatt rossz egészségi állapota miatt alkalmatlan volt a honvédszolgálatra, de igazi hazafiként viselkedett, amikor a szabadságharc után honvédeket bújtatott. Amikor 1851-ben „lebukott”, két év börtönre ítélték – a magyar irodalom viszont éppen ennek köszönheti egyik legkiválóbb művét, hisz az Ember tragédiájának első változatát a költő a börtönben vetette papírra.

ÖrkényA következő érmekibocsátás január 23-án várható, amikor születésének 125. évfordulójára ezüst emlékpénzt kap Reményi József (1887–1977) éremtervező és szobrászművész, sok szép magyar fémpénz megalkotója. Reményi életútja és életműve is két évszázadon és 4-5 politikai rendszeren ívelt át. A képzett, Olaszországot és Németországot járt művész a két világháború között a pengőérmék egyik tervezője volt. Köztéri szobrai és domborművei sajnos a II. világháború alatt nagyrészt megsemmisültek, de a fáradhatatlanul dolgozó Reményinek a forint pénzrendszerben is számos éremterve valósult meg.
A „Magyar irodalom alakjai”-érmesor április 5-én bővül, amikor Örkény István (1912–1979) születésének 100. évfordulója alkalmából az MNB egy 5000 forintos ezüstérmét bocsát ki. Örkényről általában az Egyperces novellák, ezek a tömör, filozofikus és groteszk kis elbeszélések jutnak eszébe az embereknek, bár emellett ő irodalmunk egyik legnagyobb drámaírója – elég, ha csak a Tóték című háborús színdarabjára utalunk, amely 1967-es ősbemutatója után néhány évvel világsikert hozott számára.

A tudomány magyar úttörői

Szent-Györgyi, PopovicsA „Magyar mérnökök, feltalálók technikai újításai” réz-nikkel érmesor is folytatódik az idén, hírt adván a Budapesti Műszaki Egyetem figyelemreméltó teljesítményéről, az első magyar műhold megalkotásáról. A MaSat–1 (elnevezése a magyar+szatellit szavakból állt össze), egy 10 cm-es, napelemes, rádióantennával felszerelt kocka, amely a tervek szerint 800 km-es magasságban 3 hétig képes lesz kommunikálni a földi állomással. A műhold egy más országok műszereit is szállító indiai hordozórakétával lesz pályára állítva. Az indítás dátuma bizonytalan, ezért a szögletes réz-nikkel érme kibocsátásának napját sem tudjuk, de kívánjuk, hogy még az idén megvalósuljon a Műegyetem kutatóinak álma, hisz ők már egy újabb, fényképezésre és filmezésre is alkalmas műholdon dolgoznak!
Az MNB egy új, ezüst érmesort is indít a tudomány témájában „Magyar Nobel-díjasok” címmel, amelynek nyitó kibocsátásán a 75 éve Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert (1893–1986) szerepel majd. Szent-Györgyit a biológiai égésfolyamatok megismerésében elért eredményeiért és a C-vitamin felfedezéséért tüntette ki a Svéd Tudományos Akadémia az orvosi Nobel-díjjal 1937-ben. Ő az egyetlen olyan magyar tudós, aki itthon végzett kutatásaiért, még „hazai földön” kapta meg a legnagyobb tudományos kitüntetést. Szent-Györgyi Albert, mivel a kommunista diktatúra egymás után tartóztatta le értelmiségi barátait és kollégáit, 1947-ben emigrációba kényszerült. Az Egyesült Államokban hunyt el 93 évesen.
A világ sorsát azonban nem csak a természettudományok művelői alakítják – a jelenkor például igencsak megmutatja a jó és a rossz gazdaságfilozófusok hatását a globális pénzügyi folyamatokra. Az első, nemzetközileg elismert magyar közgazdász Popovics Sándor (1862–1935) volt, akiről születésének 150. évfordulóján, október 12-én, ezüstpénz kibocsátásával emlékezik majd meg az általa alapított Magyar Nemzeti Bank. Popovics 1909–1918 között az Osztrák–Magyar Bank kormányzója, 1918-ban pénzügyminiszter, az I. világháború után a hiperinflációban tönkrement korona utáni új magyar valuta, a pengő egyik életre hívója és az MNB első elnöke volt.

Minden nemzet szívügye: a sport

London 2012Július 27. és augusztus 12. között zajlik majd Londonban a XXX. Nyári olimpia, amelyről az MNB, ahogyan 1980 óta minden ötkarikás játékok alkalmával, ezúttal is érmekibocsátással emlékezik meg. A szokásos ezüstérme mellett azonban egy arany emlékpénz is napvilágot lát majd az olimpia alkalmából, amelyet a játékok történetében egyedülálló módon, a brit főváros már harmadszor rendezhet meg. Londonban 302 sportágban 205 nemzet sportolói fogják összemérni az erejüket. Kívánjuk, hogy olimpikonjaink ne csak a hagyományosan erős magyar versenyszámokban – úszás, vízilabda, evezés – hozzanak haza érmeket, hanem a küzdősportokban és az atlétikában is szerezzék vissza a magyarok egykori dicsőségét.

Történelmi érmék és a történelem érméken

Károly Róbert, PowellAz idén egy másik új érmesort is útjára bocsát az MNB „Történelmi magyar aranyforintok” néven. A kollekció kezdő kibocsátása Károly Róbert első magyar aranyforintját örökíti majd meg egy arany emlékpénzen.
Az utolsó 2012-es kibocsátás egy a Magyar Cserkészszövetség megalapításának 100. évfordulójáról megemlékező réz-nikkel érme lesz december 28-án. 1912-ben ezen a napon hozták létre a Robert Baden-Powell angol lovassági tábornok által öt évvel korábban alapított vallásos ifjúságnevelő világmozgalom magyar tagozatát. A két világháború között a magyar főcserkész gróf Teleki Pál földrajztudós, többszöri miniszterelnök volt, akinek vezetése alatt a magyar cserkészet komoly eredményeket ért el az ifjúság nevelésében – 1933-ban még cserkész-világtalálkozót, azaz dzsemborit is szerveztek hazánkban, 30 ezer fiatal részvételével.

Golden Gate hídGolden Gate híd