2012. január 16.

Fiji-szigetek, Cook-szigetek

100 éve süllyedt el a Titanic

Titanic

1912. április 15-én, hajnali 2-kor süllyedt el a világ legnagyobb utasszállító hajója, a Titanic. A kereskedelmi hajózás fénykorát jellemző versenyben született a 269 m hosszú luxusgőzös, és annak következtében is került hullámsírba: az Atlanti-óceánon jéghegyek közé úszó hajó nem lassíthatott le egy ütközés esetén biztonságos sebességre, mert első útján nem késhetett el a New York-i ünnepélyes fogadásról… És a tragédia bekövetkezett: egy jéghegy végighasította a luxusgőzös oldalát, amelynek 2207 utasából 1517 lelte halálát a jeges óceánban.
Két Csendes-óceáni szigetállam is megemlékezett a katasztrófa századik évfordulójáról. Az Ausztráliától 2000 km-re keletre fekvő Fiji-szigetek sötét tónusú, a tragédia éjszakáját megidéző felfestéssel ábrázolta a Titanicot egy gyöngyházfényű, kagylóhéj magvú ezüstérmén.
A Cook-szigetek pedig, amely az ausztrál kontinenstől még távolabb, 4000 km-re keletre található a Csendes-óceánban, egy olyan ovális, színes felfestéssel készült ezüstpénzen jelenítette meg a luxus-óceánjárót, amelynek felületébe – mintha csak a jéghegy hasította lyukon tekintenénk be a hajó gyomrába – egy eredeti, a Titanicról származó széndarabot foglaltak. Ugyanis a 4 km mélyen fekvő roncs 1985-ös felfedezése óta a kutatók távirányítású tengeralattjárókkal számos ereklyét – órákat, ékszereket, porcelánokat és széndarabokat – felhoztak már Titanic fedélzetéről, amelyek múzeumba kerültek, vagy elárverezték őket. Az ovális érmén túl persze az 1 dolláros miniarany is értékes gyűjteményi darab lehet a Titanic-rajongók számára.

50 dollár (Fiji), Ag .999, 5 uncia, 65 mm, 2012
5 dollár (Cook-szigetek), Ag .925, 25 g, 45x35 mm, 2012